• Dönerci Hacı Baba
Dünya Haber Girişi : 04 Kasım 2022 15:22

ABD ve İran arasında sert gerilim!

ABD ve İran arasında sert gerilim!

ABD Devlet Başkanı Joe Biden California’daki seçim kampanyası konuşmasında İran’da Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan ve devam eden protestolara yönelik, “Endişelenmeyin, İran’ı özgürleştireceğiz” dedi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İran’ı özgürleştireceğiz” açıklamasına tepki olarak, “İran 43 yıl önce özgürleşti. Ülke olarak esaretinize düşmeme konusunda ise kararlıyız” dedi.

ABD Devlet Başkanı Joe Biden seçim kampanyası kapsamında California eyaletinde düzenlenen mitingde İran'daki protestolara ilişkin konuştu. Mitingde destekçilerin telefon ekranlarını kaldırarak “İran'a özgürlük” yazısını göstermesi üzerine Biden, “Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. Çok yakında onlar kendilerini özgürleştirecekler” dedi. Öte yandan ABD, İran'da Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan ve 1 aydan fazla bir süredir devam eden protestolarda polisin göstericilere orantısız güç kullanması nedeniyle İranlı yetkililere yaptırım getirileceğini açıklamıştı.

"ABD ulusal güvenliğimizi hedef almaktadır"

İran'da Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilere değinen Reisi, bazı göstericileri “hain” ve “aldanmış” şeklinde tanımlayarak, “ABD bugün ulusal güvenliğimizi ve istikrarımızı hedef almaktadır. Bu konuda tüm İran milleti uyanık ve bilinçli olmak zorunda. Son günlerde ayaklanmalara katılan herkes düşmanın planı doğrultusunda hareket etmektedir” dedi.

"Büyük şeytan"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'yi “büyük şeytan” olarak isimlendirerek, “ABD, kendi maddi çıkarları için dünyadaki tüm milletlerin yok olmasını ister. ABD zulmün ve diğer milletleri sömürmenin sembolü olmuştur” ifadelerini kullandı. İran milletinin gerçekleştirdiği devrim ile ülkedeki ABD egemenliğine son verdiğini kaydeden Reisi, üniversite öğrencilerinin ABD'nin Tahran Büyükelçiliğini işgal etmelerini “tarihin en büyük hareketi” şeklinde adlandırarak, “4 Kasım İran'da öğrenciler ve küresel emperyalizm ile mücadele günüdür. Bugün başta ABD olmak üzere diğer milletler üzerinde komplolar kuran ve halkları birbirine düşürenlerin plan ve programlarının açığa çıktığı gündür” açıklamasında bulundu.

"ABD, savaş ve darbelerde yer almıştır"

ABD'nin terör ile mücadele ve özgürlük sloganları ile diğer ülkelere yönelik askeri müdahaleler gerçekleştirdiğini belirten Reisi, “ABD bağımsız ülkelerde terör ile mücadele ve özgürlük bahanesini kullanarak tekfirci ve bölücü terör örgütlerini destekliyor ve o ülkelere karşı yaptırımlar uyguluyor. ABD 300'den fazla savaş ve 62 darbede doğrudan yer almıştır. Tüm bu cinayetlere rağmen kendilerini insan hakları ve özgürlük savunucuları olarak gösteriyorlar. Kendi itiraflarına göre DEAŞ gibi bir terör örgütünü kuran ABD'nin bu vaatlerine dünyada kimler inanır?” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Biden, Californiya'da düzenlenen Demokrat Parti etkinliğinde yaptığı konuşmada, destekçilerinin cep telefonlarını kaldırarak "Özgür İran" mesajı göstermesi üzerine, "Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. Onlar çok yakında kendilerini özgürleştirecek" ifadelerini kullanmıştı.