Basın Ahlak şikâyetlerini raftan indirdik

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Yönetim Kurulunca beklemeye alınan Basın Ahlak Esaslarına ilişkin şikâyetlerin, Danıştay kararı sonrasında yeniden incelenmesine başlandığını bildirdi.

 

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta’da Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 48 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığı; 1 gazete ve 2 internet haber sitesinin de bekleme süresinde bulunduğu bilgisini paylaştı.

3 ayda 67 milyon lira devlet desteği

2025 yılının ilk 3 ayında 67 milyon 169 bin 453 TL tutarındaki kamu kaynağının söz konusu yayınlara aktarıldığını ve bu rakamın sadece 3 milyon 563 bin 900 TL’sinin resmî reklam bedeli olduğunu vurgulayan Erkılınç, “Süreli yayınlarımıza dağıtılan resmî ilanların tutarı, reklam tutarının tam 18 katına ulaşmıştır. Merkezi bütçeden para almayan Kurumumuzun, yüzde 15 olan hizmet bedelini yüksek bulanların veya ‘reklamları biz buluyoruz’ açıklamasını sık sık dile getirenlerin bu bilgi doğrultusunda yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum. Kaldı ki Kurumumuz olmasa, resmî reklamlar sadece yakın görülen belirli yayınlara fahiş bedellerle verilir. Yerelde kamu kaynakları sınırlı sayıdaki yayına aktarılır” dedi.

Süreli yayınların ilk muhatabının Basın İlan Kurumu olduğunu ifade eden Erkılınç, Kurum ile yayınlar arasında kurulan resmî ilişki bağının verilen taahhütler çerçevesinde ve mevzuata uygun yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Kalitemizi ve etki gücümüzü yükseltmeliyiz”

“Bizler nasıl resmî ilan ve reklam dağıtımında adaleti gözetiyorsak sizler de Kurumumuzla veya Kurumumuzu etkileyen ilişkilerinizde, aramızdaki hukuku gözetmelisiniz, korumalısınız” diyen Erkılınç, özellikle Kurum aracılığı olmaksızın yayımlanan resmî reklamların peşine titizlikle düşüleceğini söyledi.

Yayın içeriklerinde bülten haberlerinin ciddi oranda arttığını gözlemlediklerini kaydeden Erkılınç, “Halkın gündeminden uzak; yarasına merhem, sorunlarına çare olmayacak haberleri üretmenin kimseye faydasının olmadığını görmemiz gerekiyor. Nasıl ki alışverişe gittiğimizde kalitesiz, bayatlamış bir ürünü almıyorsak; okurlarımızın da aynı seçiciliği göstereceğini iyi bilmemiz gerekiyor. Ürünümüz belli: Haber, köşe yazısı ve bilgi veren, haberdar eden diğer içerikler. Bu ürünün kalitesini artırmadığımız müddetçe ne gazetemizi satabilir ne de internet haber sitelerimize okur çekebiliriz. Üstelik azalan etki gücü nedeniyle ilan ve reklamlarımızı bir bir kaybederiz. En büyük sorunumuzun kaliteli ürün ve buna bağlı olarak azalan etki gücü olduğu gerçeğini artık kabul etmelisiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Yayınların yüksek maaş ödememek adına deneyimli gazeteci çalıştırmaktan imtina ettiğine işaret eden Erkılınç, fikir işçisi kadrolarında kıdemli çalışanlar ile mesleğe yeni başlayanlar arasındaki hassas dengenin gözetilmesinin önemini vurguladı.

Medya haksız suçlamalara izin vermemeli

Anayasa Mahkemesi’nin kararına duyulan saygının bir gereği olarak alınan Yönetim Kurulu kararından bu kez Danıştay Kararına duyulan saygıdan ötürü vazgeçildiğini belirten Erkılınç, aradan geçen sürede işlem tesis etmeyerek kaba bir hesapla devletin 10 milyon lira civarında dava gideri ve tazminat ödemesini engellediklerini ifade etti.

Erkılınç, Kurumun asli görevinin objektif kriterlerle ve adil bir şekilde basını desteklemek olduğunu belirterek, nitelikli yayınları öncelemeye ve teşvike devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantıları, 13 Mayıs 2025 Salı günü Adana’da düzenlenecek buluşmayla devam edecek.

HABER MERKEZİ


12.05.2025 17:28:57