Erzurum'da yerel basın vurgusu: "Gazetecilikte kaliteyi yükseltin"

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Erzurum’da düzenlenen toplantıda bölgedeki gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda basının mevcut durumu, internet haberciliği ve resmi ilan süreci üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Erkılınç, gazetecilikte kalite vurgusu yaptı.

Basın İlan Kurumu’nun düzenlediği Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantıları Erzurum’da gerçekleşti. Nenehatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca, Erzurum Şube Müdürü Tahsin Şahin ile Erzurum, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır ve Kars’taki gazete ve internet haber sitesi temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 1 Nisan 2023’ten itibaren internet haber sitelerine de resmi ilan verilmeye başlandığını hatırlatarak, bu durumun ikinci bir mecra ve kaynak oluşturduğunu belirtti. Erkılınç, “Artık sadece haber veren değil, analiz yapan, fikir sunan gazeteler istiyoruz. Her ilde, nüfusa ve okur sayısına göre kaliteli gazeteler olmalı ki kamu kurumları ilan vermekten çekinmesin” dedi.

“Tıklanma borsası oluştu”

Bazı internet haber sitelerinde yapılan trafik manipülasyonlarına da değinen Erkılınç, “Biz gazetecilik beklerken haberin içeriğinden çok tıklanma üzerinden değerlendirme yapılıyor. Hatta tıklanma borsası oluştu. Hileli trafik satışlarının da farkındayız” diyerek mevzuata aykırı uygulamalara karşı dikkatli olacaklarını vurguladı.

Nitelik vurgusu

Yerel gazetelerin fazlalığına ve nitelik eksikliğine de değinen Erkılınç, “Bir caddede iki bakkal yeterken, on bakkal açarsanız sürdürülebilirlik olmaz. Bunun yerine kaliteli ve çeşitli bir işletme kurmak daha kazançlı olur” diyerek birleşme, iş birliği ve kalite odaklı çalışmanın önemine işaret etti.

Gazetecilik etiklerine dikkat çeken Erkılınç, “Ne çalışan personel gerçek, ne trafik, ne de haber içerikleri. Ancak gazeteci kimliğiyle ortadayız. Biz çaresiz değiliz, sadece sizlere kıyamıyoruz. Kurallara uyulduğu sürece kimseye düşüncesi nedeniyle yaptırım uygulanmaz” ifadelerini kullandı.

İlanlar azalmasın diye mücadele ediyoruz

Resmi ilan adetlerinin düşmemesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Erkılınç, “Kamu kurumlarını tek tek gezdik. İki defa yüzde 100 zam yaptık. Ancak zarar eden hala çok. Bu tabloyu birlikte düzeltmeliyiz” dedi.

Toplantının sonunda, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yapılacak düzenlemeler öncesinde gazetecilerden görüşlerini bildirmelerini isteyen Erkılınç, 1 Temmuz 2025 itibarıyla BİK’in internet sitesi üzerinden erişime açılacak formun doldurulmasını istedi.

‘İhbar edin’

Pusula Gazetesi Haber Müdürü İrfan Tarakçıoğlu, Erkılınç’a merdiven altı internet sitelerinin reklam aldığına dair bir soru yöneltti. İnternet yasasını hatırlatan Tarakçıoğlu, bu duruma nasıl çözüm getirileceğini sordu. Erkılınç ise, “Bu durumda olan internet sitelerini tespit ettiyseniz bize ihbar edin” yanıtını verdi.

Toplantı gazetecilerin sorularının ardından son buldu.

 

Nesrin DEMİR


26.06.2025 16:33:36