Türkiye, terör örgütü PKK’nın kendini feshetme kararı ile ‘terörsüz gelecek’ yolunda kritik eşiği geçti. Yarım asırdır sürdürülen kan, gözyaşı ve acı dolu mücadele; tarihi kararla noktalandı.
Türkiye, 15 Ağustos 1984’te Şırnak’ın Eruh ilçesinde başlayan ve 40 yılı aşkın süredir devam eden kanlı bir tarihin kapanışına tanıklık ediyor. Bu süre zarfında 14 bin 902 güvenlik görevlisi ve sivil şehit oldu. Ancak artık bu acı bilanço yeni bir dönemin eşiğinde duruyor: PKK, kendini feshettiğini ve silah bırakma kararını açıkladı.
Türkiye’ye maliyeti çok büyük
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2023’te yaptığı açıklamada terörün ekonomik maliyetini ortaya koyan bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşmıştı. Soylu, 1984-2019 yılları arasında sadece hesaplanabilir maliyetin 3 trilyon 722 milyar lira olduğunu belirterek, "Sadece PKK kaynaklı maliyet 3 trilyon 423 milyar lira. Bu rakamla 1000 havalimanı, 1000 şehir hastanesi, 1000 okul, 100 bin kilometre duble yol yapılabilirdi" ifadelerini kullanmıştı.
Cumhur İttifakı’nın ortak kararlılığı
“Terörsüz Türkiye” süreci, Cumhur İttifakı’nın ortak kararlılığıyla hayata geçirildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan süreçte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın net ve tavizsiz duruşu belirleyici oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’in açılış konuşmasında yaptığı “iç cephe” vurgusunun ardından Bahçeli, 15 Ekim'de partisinin grup toplantısında “terörün tasfiyesi” çağrısını dile getirdi. Bu çağrının ardından başlayan temaslar, Türkiye’yi tarihi bir sonuca ulaştırdı.
İmralı süreci ve siyasi temaslar
28 Aralık’ta DEM Parti heyetinin Adalet Bakanlığı izniyle İmralı Adası’nda gerçekleştirdiği görüşme, sürecin ilk kırılma noktası oldu. İkinci görüşme 22 Ocak’ta gerçekleşti, ardından DEM heyeti Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle temasa geçti. 27 Şubat’ta yapılan üçüncü İmralı görüşmesinde, terör örgütü PKK’ya fesih çağrısı yapıldı.
Bu sürecin bir diğer önemli ayağını siyasi partiler arasındaki diyalog oluşturdu. AK Parti ve MHP, yıllar sonra DEM Parti ile bayramlaşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Nisan’da DEM milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’i Beştepe’de kabul etti. Önder’in 3 Mayıs’ta hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli taziye mesajları yayınladı.
Fesih kararını açıkladılar
DEM Parti, PKK’nın 5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği kongrede, İmralı’dan gelen çağrı doğrultusunda “tarihi misyonunun sona erdiğini” ve örgütün fesih kararı aldığını duyurdu. Örgütsel yapının tamamen tasfiye edildiği, silahlı mücadele yönteminden vazgeçildiği açıklandı. Böylece 1978’de Diyarbakır’ın Fis köyünde temelleri atılan örgüt, tarihe karıştı.
Süreç nasıl işleyecek?
Silahların teslim süreci Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülecek. Uluslararası gözlemciler eşliğinde, üç aşamalı plan doğrultusunda teslim noktaları belirlendi. Teröristlerin silahlarını Irak’ın kuzeyindeki Duhok’un Amediye bölgesi, Erbil’in Binar ve Köysancak ilçeleri ile Süleymaniye’nin Seyid Sadık bölgesinde bırakacağı bildirildi.
İlk etapta 3 bin 500 terörist teslim olacak
İlk etapta, eyleme karışmamış 3 bin 500 örgüt üyesinin Türkiye’ye teslim olacağı ifade edildi. Bu süreç için yasal düzenleme gündemde. Örgüt içindeki üst düzey isimler için ise “üçüncü ülke formülü” konuşuluyor. Ayrıca, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına yönelik yeni adımların da beklendiği belirtiliyor.
Evlat nöbeti umutla bekliyor
Terör örgütü tarafından çocukları kaçırılan ailelerin 3 Eylül 2019’da başlattığı Diyarbakır’daki evlat nöbeti ise hâlâ sürüyor. Bugüne kadar 60 aile çocuğuna kavuştu. Aile sayısı 382’ye ulaşmış durumda. PKK’nın kendini feshetmesiyle birlikte bu ailelerin de çocuklarına kavuşacağı umut ediliyor. Evlat nöbetindeki aileler arasında Erzurumlu aileler de bulunuyor.
Fesih sürecinin mimarından açıklama;
Terör örgütü PKK'nın silah bırakması için süreci başlatan ve örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'a çağrı yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli'den fesih kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Böylelikle PKK musibeti son bulacak, 47 yıldır ihanetle yazılan kanlı sayfa ümit ve temenni ediyorum ki, bir daha açılmamak üzere kapanacaktır. Barış havası, güvenlik ortamı mutlak surette kalıcı ve gerçekçi olmalıdır. Önyargıların bataklığı kurutulmalı, uyduruk kayıkçı kavgaları sonlandırılmalı, ucuz polemiklerin sahne aldığı sipariş gerginlikler bitirilmeli, ideolojik, ilkesiz ve ilkel takıntıların parantezi kapatılmalıdır. Kararmış kalplerin, katılaşmış vicdanların, küçük hesapların, kötürüm heveslerin hoşgörü ve uzlaşma çabalarını boşa düşüreceği, barış ve kardeşlik fidelerini solduracağı unutulmamalıdır " dedi.
AK Parti’den ilk açıklama
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "İmralı'dan yapılan çağrı sonrasında PKK'nın kendini feshetme ve silah bırakma kararı alması, "terörsüz Türkiye" hedefi açısından önemli bir aşamadır" dedi.
Siyasi partiler arasındaki etkili ve verimli görüşme trafiğinin, istişare ve diyalogun, demokratik siyasetin 'meşru adres' olarak sorumluluk almasını ve insiyatif üretmesini sağladığını belirten Çelik "Bu kararın fiilen uygulanması ve tüm boyutlarıyla gerçekleşmesi gerekmektedir. 'Fesih' ve 'silahları teslim etme' kararının, PKK'nın tüm şube ve uzantıları ile illegal yapılarını kapayacak şekilde, somut olarak ve eksiksiz hayata geçmesi bir dönüm noktası olacaktır" diye konuştu.
AK Parti Sözcüsü Çelik, "bu sürecin devlet kurumları tarafından sahada titizlikle takip edileceğini ve ulaşılan aşamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz edileceğini" vurguladı. Çelik "Bu çerçevede, terör örgütünün fesih ve silah bırakma kararının 'içerde' ve 'dışarıda' tüm boyutlarıyla ve somut olarak hayata geçmesi gerekir. Böylece, yakın bölgemizde terör örgütlerinin vekâlet savaşları için kullanıldığı emperyalist planların önünün kesilmesine dönük olumlu bir dalga oluşacaktır" ifadelerini kullandı.
Erzurum’dan tepkiler
AK Parti Erzurum İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, terör örgütü PKK’nın silah bırakıp kendini feshetmesinin ardından Pusula’ya açıklamalarda bulundu. Küçükoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Bahçeli, milletimizin yararı söz konusu olduğunda şairin dediği gibi ‘bir akıl gelecek ki akıllar delirecek’ şiarıyla tüm oyunları bozmuş ve art niyetli şer odaklarını yine büyük bir hezimete uğratmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet adamı niteliğiyle Türkiye’yi terör belasından arındırdığını belirten Küçükoğlu, “Uzun yıllardır ülkemizin her anlamda tüm kesimlerini yormuş, yıpratmış, kanayan bir yara haline gelen terör sorunu, liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üstün aklı, siyaset tecrübesi ve yüksek devlet adamı nitelikleri sayesinde artık sorun olmaktan çıkmıştır. Yürütmüş olduğu hassas strateji ve yöntemle bugün terör örgütü silahsızlandırılmış, milletimiz terör belasından ilelebet kurtarılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız her alanda olduğu gibi terör meselesinde de ülkemizi refaha kavuşturmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Bahçeli, milletimizin yararı söz konusu olduğunda şairin dediği gibi ‘bir akıl gelecek ki akıllar delirecek’ şiarıyla tüm oyunları bozmuş ve art niyetli şer odaklarını yine büyük bir hezimete uğratmıştır” diye konuştu.
47 yıllık terör defteri kapandı
Bu gelişmenin Türkiye için yeni bir sayfa anlamı taşıdığını vurgulan Küçükoğlu şu ifadeleri kullandı: “47 yılın ardından silah bıraktığını açıklayan terör örgütünün kendini feshetmesi ‘terörsüz Türkiye’ hedefi açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde ülkemiz ve milletimiz daha ferah ve umut dolu yarınlara kararlılıkla yürümeye devam edecektir. Birlik ve beraberliğimiz daim, ülkemiz payidar olsun.”
‘Akan kanın durması en büyük dileğimiz’
MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül de, yaptığı açıklamada, bu sürecin Türk milletinin huzuruna, devletin güvenliğine ve ülkenin geleceğine katkı sağlamasını temenni ettiğini söyledi.
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Yurdagül, “Türk milletinin birliği ve devletimizin bekası için yıllardır mücadele ettiğimiz bölücü terör örgütü PKK’nın silah bırakması yönündeki gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğine ve dirliğine kasteden hiçbir yapıya müsamaha gösterilmemesi gerektiğine inancım tamdır. Bununla birlikte, terörün sona ermesi, akan kanın durması ve vatan evlatlarının artık şehit haberiyle yüreklerinin dağlanmaması en büyük dileğimizdir. Bu sürecin samimiyetle yürütülmesi, terörün tamamen ortadan kaldırılması ve bir daha bu topraklarda hain ellerin silah doğrultmaması en büyük beklentimizdir. devletimizin kararlılığına, kahraman güvenlik güçlerimizin mücadelesine ve milletimizin ferasetine olan güvenimiz tamdır.Türk milletinin huzur ve güven içinde yaşayacağı bir Türkiye için her türlü iyi niyeti desteklemekle birlikte, bölücü emellere karşı her zaman teyakkuzda olduğumuzu bir kez daha özellikle belirtiyorum” dedi.
Manolya Bulut- Pusula
13.05.2025 13:40:41