Gündem Haber Girişi : 21 Mayıs 2023 21:22

“Bundan sonra da Gaziantep’in yatırım, istihdam, üretim, ihracat yolunda attığı her adımda yanında olacağız”

“Bundan sonra da Gaziantep’in yatırım, istihdam, üretim, ihracat yolunda attığı her adımda yanında olacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ziyaretinde yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Gaziantep’in yatırım, istihdam, üretim, ihracat yolunda attığı her adımda yanında olacağız. Bu şehir, kendisine verilen her şeyi ziyadesiyle hak ediyor, daha önemlisi bunların hakkını ziyadesiyle veriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Gaziantep’i ziyaret etti.

Gaziantep’in gönüllerinde ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin ardından ise, diğer şehirler gibi, Gaziantep’i de hiç yalnız bırakmadıklarını kaydetti. Bir ay önce, Nurdağı ilçesinde, deprem yaralarını sarmak için yaptıkları köy evlerinin teslim törenine katıldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta İslâhiye ve Nurdağı olmak üzere Gaziantep’in tüm ilçelerine, mahallelerine selamlarını gönderdi.

“Deprem anından itibaren devlet ve millet olarak tüm imkânlarımızı seferber ettiğimizi biliyorsunuz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Arama-kurtarma çalışmalarından acil giyecek ve gıda yardımlarına, geçici barınma alanlarından kalıcı konutların inşasına kadar tüm çalışmaları titizlikle yürüttük. Bakanlarımız ve kurum yöneticilerimiz, işler rayına girene, enkazlar kalkana, düzen sağlanana kadar bir an olsun bölgeden ayrılmadı” dedi.

“DÜNYADA, BU KADAR KISA SÜREDE AFET ENKAZLARINI KALDIRIP ŞEHİRLERİNİ YENİDEN İNŞA EDEN ÜLKE YOK”

Belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, gönüllülerin depremzedeleri hiç terk etmediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bölgede dönüşümlü olarak görevlendirdiğimiz 650 bin personelimizle her yere, her talebe yetişmenin mücadelesini verdik. Yaşadıkları yerlerden ayrılmak istemeyen yaklaşık 3 milyon kardeşimiz için 905 bini aşkın çadır ve 112 bini aşkın konteyner kurduk. Gerek kendi şehirlerine, gerek diğer şehirlere gidenlere kira ve taşınma yardımları yaptık. Arama-kurtarma çalışmaları biten enkazları hemen kaldırmaya baktık. Onları ağır hasarlı binalar takip etti. Sadece günü kurtarma değil, uzun vadeli bir yeniden yapılanma için orta hasarlı binaları da kalıcı konut projelerine dâhil ettik.”

Dünyada, bu kadar kısa sürede afet enkazlarını kaldırıp şehirlerini yeniden inşaya başlayabilen bir başka ülke örneği olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ikinci haftasından itibaren kalıcı konutların inşası çalışmalarına başladıklarını belirterek, zemin etüdü ve ihalesi biten yerlerde hemen temellerin atıldığını hatırlattı. Bayramda teslim ettikleri ilk köy evlerinin, çalışmalarının hızını gösteren bir örnek olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah’ın izniyle, Ekim-Kasım aylarından itibaren kalıcı konutların teslimine de başlıyoruz. Hedefimiz, 319 bini bir yıl içinde bitecek şekilde, tüm altyapısı, sosyal ve kültürel mekânlarıyla birlikte 650 bin yeni konut yaparak şehirlerimizi süratle ayağa kaldırmaktır” dedi.

“Aylık bir milyar doları bulan ihracatıyla sadece bölgenin değil, ülkemizin önde gelen üretim ve istihdam merkezlerinden olan Gaziantep’in, bu süreçte en hızlı toparlanan şehir olması da ayrıca sevindiricidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü yatırım olmadan, üretim olmadan, ihracat olmadan depremzede kardeşlerimizin yarasını saracak imkânı bulamayız” değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Gaziantep’in yatırım, istihdam, üretim, ihracat yolunda attığı her adımda yanında olacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şehir, kendisine verilen her şeyi ziyadesiyle hak eden bir şehir, daha önemlisi bunların hakkını ziyadesiyle veriyor” dedi.