Gündem Haber Girişi : 27 Aralık 2022 08:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan“Sağlıkta Ülkemizi Dünyadaki En ileri Devletler Seviyesine Yükselttik''

Cumhurbaşkanı Erdoğan“Sağlıkta Ülkemizi Dünyadaki En ileri Devletler Seviyesine Yükselttik''
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Aziz milletim; geçtiğimiz yıl sağlıkta insanımıza en iyi hizmeti verebilmek için sağlık çalışanı sayımızı 195 bin hekim ve 304 bini ebe hemşire olmak üzere toplam 1 milyon 358 bine çıkardık.

Sağlık çalışanlarımızın yüzleştiği güvenlik risklerini ortadan kaldıracak, mali beklentilerini karşılayacak önemli reformlar gerçekleştirdik. Bu düzenlemelerin ardından kamuya dönüş yapan 6 bin hekimle beraber randevu kapasitesini artırdık. Bir ayda alınan yaklaşık 14 milyon randevudan ancak 11 milyonun kullanılması üzerine bu konuda yeni bir sistemi devreye soktuk.

Aşılamadan kanser taramasına ve ağız diş sağlığı hizmetlerine kadar her alanda ülkemizi dünyadaki en ileri devletler seviyesine yükselttik. Sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu yerleşim yerlerine mobil ekiplerle ulaşarak 4,9 milyon kişiye sağlık hizmeti verdik. Evde bakım hizmetleri kapsamında 610 bin kayıtlı hastamızı şu anda takip ediyoruz. Acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızın sayısını ülke genelinde 3.265’e, ambulans sayımızı 5.792’ye çıkartırken, uçağıyla, helikopterleriyle, paletlisiyle, motosikletlisiyle, teknesiyle, tüm araçları etkin şekilde kullandık. Bu şekilde geçtiğimiz yıl 6 milyona yakın insanımıza ücretsiz hizmet sunduk.

Yüksek teknolojik cihazlar ve yetkin personelle donattığımız hastanelerimizin sadece yoğun bakım yatak kapasitesini 20 yıl önceki binin altı olan rakamdan alıp 24 binin üzerine çıkardık. Hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi ise 133 bini geçti. Bay Kemal, çalışıyoruz, durmak yok diyoruz yola devam, daha çok şeyler yapacağız. Senin SSK Genel Müdürlüğüne benzemez bu iş. SSK Genel Müdürlüğünde ah ah o hastanelerin hâli neydi? Savaş Ay hayatta olsaydı da bunları tekrar tekrar anlatsaydı.

Sağlık yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payını yüzde 5,86 ile tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştırdık. Devam eden yatırımlarla birlikte 70 bin ilave yatak kapasitesine daha sahip olacağız.

Türkiye’nin en büyük hastanesi olan, Ankara’yı konuşuyorum, Etlik Şehir Hastanesi’ni 4050 yatak kapasitesiyle biliyorsunuz kısa bir süre önce hizmete açtık. Bir taraftan Bilkent, bir taraftan Etlik, her ikisi de aynı yatak kapasitesine sahip. Hâlen kamu-özel iş birliği modeliyle inşa edilen 14, genel bütçeden inşa edilen 6 şehir hastanemizle yaklaşık 30 bin yatakla hizmet veriyoruz. İnşası devam eden 7, proje veya ihale safhasında 5 şehir hastanemiz daha bulunuyor. Önümüzdeki yıl sağlıkta küresel salgının izleri hâlen devam ederken, biz Türkiye’nin başkalarına muhtaç olan değil ihtiyacı olanlara el uzatan bir ülke olduğunu göstermeyi sürdüreceğiz. Şehir hastanelerimiz yapılırken ne diyorlardı; “bunların dünyada örneği yok” bizi böyle eleştiriyorlardı. Şimdi buralarda verilen hizmetlerin kalitesinin de dünyada eşi benzeri olmadığını herkes kabul ediyor. İnşallah yüz akımız şehir hastanelerimizden aldığımız güçle ülkemizi Health Türkiye adı altında küresel bir sağlık markasına dönüştüreceğiz.

Aşı ve biyoteknolojik ürünlerinde ülkemizin kendi kendine yeterliliğini güçlendirmek için Hıfzıssıhhayı yeniden inşa ediyoruz. Bilkent’te kurduğumuz ve yaklaşık 100 bin istihdamla faaliyet gösterecek Sağlık Vadisiyle ilaç ve tıbbi cihaz geliştirme ve üretimi alanında da ülkemizi marka hâline getiriyoruz.

Sağlıkta devletin şefkat ve merhamet elinin gereği olarak 85 yaş üstü her büyüğümüz için bir sorumlu doktor, her gebe kadınımız için bir ebe tayin edeceğiz.

Pilot uygulama olarak başlattığımız ve dünyada eşi benzeri olmayan aile diş hekimliğini ülke sathına yayacağız. Uzaktan muayeneye imkân sağlayan elektronik muayene sistemiyle ülkemizi tanıştırmaya hazırlanıyoruz.

Aziz milletim; geçtiğimiz yıl adalette kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili hazırladığımız yasa değişikliklerinin Meclis’ten geçerek yürürlüğe girmesini temin ettik.

Yargı mensuplarının çalışma ve hizmet şartlarını iyileştirmek için 24 yeni hizmet binasını faaliyet geçirdik, 3 hizmet binasının temelini attık. Darbe dönemlerinin sembollerinden Diyarbakır Cezaevini kapatarak burayı müze ve kültür merkezi hâline dönüştürecek çalışmalara başladık.

Yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için 1000’in üzerinde yeni hâkim ve savcının atamasını yaptık.  1500 yeni hâkim ve savcı alımı için sınav açtık. Ayrıca 15 bine yakın yeni adalet personeli istihdam ettik. Hâkim ve savcı yardımcılığı sistemini kurduk.