Şehir Gündemi Haber Girişi : 01 Nisan 2024 05:07

Erzurum'da seçimin detayları belli oldu!

Erzurum'da seçimin detayları belli oldu!

AK Parti’nin kalelerinden olan Erzurum’da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde gelenek bozuldu. Kuruluşundan itibaren iktidardan yana tavır sergileyerek tulum çıkaran şehirde AK Parti, kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediyesini almasına rağmen biri merkez ilçe olmak üzere 10 ilçeyi kaybetti. Seçimlere katılım oranı ise düşük oldu.

 

AK Parti’nin ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da oy oranı düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingine katılım oranı ile ilk sinyali veren Erzurum seçmeninin büyük kısmı sandığa gitmezken, özellikle ilçeler tercihini muhalefet partilerinden yana kullandı. Sandıkların yüzde 95,16’sı açıldı. Bu oranlarla kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yalnızca 9 ilçeyi alan iktidar partisi, merkez Aziziye ilçesini de Yeniden Refah Partisi’ne kaptırdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin sürprizini Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi yaptı. Merkez Aziziye ilçesi ile Köprüköy’ü Yeniden Refah Partisi alırken Uzundere seçmeni tercihini Büyük Birlik Partisi’nden yana kullandı. Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ise Olur ve ispiri aldı. Güney ilçeleri DEM Parti derken, CHP Çat ve Şenkaya Belediyelerini aldı. Büyükşehirde oy oranını artıran İYİ Parti ise Horasan İlçe Belediyesini kazandı.

 

Büyükşehir Belediyesi

2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde Yüzde 62,80 oranla 241.742 seçmenin oyunu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in bu seçimlerde oy oranı düştü. İYİ Partili Canan Uçar ile yarışan Başkan Sekmen, oy oranını yüzde 50,28’e düşürmesine rağmen 164 bin 932 seçmenin tercihi ile bir kez daha Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yakutiye

AK Parti’nin kent genelinde en fazla oyu alan belediyesi ise Yakutiye oldu. Seçmenin yüzde 53,76’sının oyunu alan mevcut Başkan Mahmut Uçar, 41 bin 854 oyla ikinci kez Yakutiye Belediye Başkanı oldu. Uçar’ın en yakın rakibi İYİ Partili Hakkı Kobal ise 12 bin 688 oy alabildi.

Palandöken

Koltuğunu koruyan bir başka AK Partili belediye ise Palandöken oldu. Mevcut Başkan Muhammet Sunar, oyların yüzde 40,72’sini alarak 30 bin 562 oy ile bir kez daha başkan seçildi. Başkan Sunar’ın en yakın rakibi yüzde 20,30 oy oranı ile 15 bin 235 oy alan İYİ Partili Ömer Özden oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aziziye

AK Parti Merkez Aziziye Belediyesini Yeniden Refah Partisine kaptırdı. Eyüp Tavlaşoğlu ile yarışa giren iktidar partisi, beklediği oyu alamadı. Yeniden Refah Partisinden aday gösterilen Emrullah Akpunar,  oyların yüzde 44,42’sini alarak 13 bin 775 seçmenin tercihi ile Aziziye Belediye Başkanlığına seçildi. AK Parti adayı Eyüp Tavlaşoğlu ise yüzde 38,78 oranla 12 bin 025 oy alarak ikinci sırada yer aldı. 

 

Katılım düşük oldu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzurum seçmeni geçmiş yıllardakinin aksine 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine fazla ilgi göstermedi. Seçimlere katılım oranı yüzde 67,58 oldu. Mevcut Başkan Mehmet Sekmen’in en yakın rakibi İYİ Parti’den Büyükşehir adayı olan Canan Uçar, yüzde 22,62 oran ile 74 bin 210 oy aldı. CHP Adayı Atlıhan Atila 20 bin 539,  DEM Parti adayı Gülderen Varli ise 24 bin 765 oy aldı.

Güney ilçeler DEM dedi

Erzurum’un Güney ilçeleri geçmiş yıllarda olduğu gibi tercihini DEM partiden yana kullandı. Karayazı, Karaçoban ve Tekman ilçelerini DEM Parti alırken, Hınıs’ta başkanlığı AK Partili aday Serdal Şan kazandı. 

Seçimin sürpriz partileri

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin sürprizini Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi yaptı. Merkez Aziziye ilçesi ile Köprüköy’ü Yeniden Refah Partisi alırken Uzundere seçmeni tercihini Büyük Birlik Partisi’nden yana kullandı. Ülke genelinde oyunu artıran Cumhuriyet Halk Partisi de Erzurum’un Çat ve Şenkaya Belediyelerini kazandı.  Büyükşehirde oy oranını artıran İYİ Parti ise çekişmeli bir seçimin ardından Horasan İlçe Belediyesini aldı.

İşte Erzurum ve İlçe seçim sonuçları;

Erzurum Büyükşehir Belediyesi: Mehmet Sekmen ( AK Parti)

Yakutiye Belediyesi: Mahmut Uçar ( AK Parti)

Palandöken Belediyesi: Muhammet Sunar (AK Parti)

Aziziye Belediyesi: Emrullah Akpunar (YRP)

Çat : Arif Hikmet Kılıç (CHP)

Aşkale: Şenol Polat (AK Parti)

Hınıs: Serdal Şan (AK Parti)

Horasan : Hayrettin Özdemir (İYİ Parti )     

Köprüköy: Nevzat Karasu (YRP)

Narman: Aydemir Adem Kınalı (AK Parti)

Pasinler: Ünsal Sertoğlu (AK Parti)

Pazaryolu: İbrahim Şahin (AK Parti)

Şenkaya: Görbil Özcan ( CHP)

İspir: Ahmet Coçkun (MHP)

Uzundere: Halis Özsoy (BBP)                     

Oltu : Adem Çelebi (AK Parti)        

Tortum: Muammer Yiğider (AK Parti)

Olur: Vedat Ergün ( MHP)

Karaçoban: Kazim Erhan (DEM)

Karayazı : Bahar Göksu (DEM)

Tekman : Abdurrahman Sever (DEM)

 

Manolya Bulut