Gündem
Yayınlanma : 04 Şubat 2026 21:16
Düzenleme : 04 Şubat 2026 21:19

“Mısır ile ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz”

“Mısır ile ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Kahire’de düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Al-İttihadiye Sarayı’nda gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’ın Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmaya devam ettiğini vurguladı. Erdoğan, “Son üç yıldır 8 ila 9 milyar dolar aralığında seyreden ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

İki ülke ilişkilerinin her alanda ilerlediğini belirten Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısı vesilesiyle Kahire’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerin yoğunlaştığını, dışişleri bakanları başta olmak üzere üst düzey temasların 50’ye yaklaştığını söyledi.

Türk firmalarının Mısır’daki yatırımlarının 4 milyar dolara yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji ve ulaştırma alanlarında ortak projeler geliştirmek istediklerini kaydetti. Turizm alanındaki hareketliliğe de dikkat çeken Erdoğan, geçtiğimiz yıl iki ülke arasında karşılıklı 500 binden fazla turistin ağırlandığını, bu sayının artırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Ortak gündemin başlıca konusunun Filistin olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de yaşanan insani dramın devam ettiğini belirterek, ateşkese rağmen saldırıların sürdüğüne dikkat çekti. Gazze’nin yeniden imarı ve insani yardımların ulaştırılması konusunda Mısır ile iş birliğinin süreceğini ifade etti.

Görüşmelerde Libya, Sudan, Suriye, Somali ve İran başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin de ele alındığını aktaran Erdoğan, bölgesel barış ve istikrar için Mısır ile ortak hareket etme iradesinin sürdüğünü söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise konuşmasında, Türkiye ile ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bölgesel ve uluslararası konularda iş birliğini artıracaklarını ifade etti. Es-Sisi, üçüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının Ankara’da yapılacağını açıkladı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve es-Sisi’nin huzurunda iki ülke arasında askeri, ticari, sağlık, tarım, gençlik ve sosyal alanları kapsayan çok sayıda anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan belgelerle Türkiye-Mısır ilişkilerinin kurumsal zemininin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.