• Dönerci Hacı Baba
Sağlık Haber Girişi : 01 Aralık 2022 15:15

1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü
 

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılır. HIV, vücut direncini azaltarak insanların kolayca hasta olmasına neden olur. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ise HIV’in bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hâlidir.

HIV enfeksiyonu, korunmasız her türlü cinsel temas, ortak enjektörlerle damar içi madde kullanımı ve enfekte kan ve kan ürünlerinin verilmesiyle ya da anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmektedir. Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

Ülkemiz HIV/AIDS açısından, hastalığın az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer almakla birlikte son yıllarda vaka sayılarında artış izlenmektedir. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas olması nedeni ile tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Şüpheli durumlarda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek test yaptırmak gerekir.

UNUTULMAMALIDIR Kİ; HIV enfeksiyonu, HIV pozitif kişilerle

  • Aynı iş yerinde çalışmakla, aynı okulda okumakla,
  • Aynı ortamda bulunmakla, ortak çatal kaşık kullanmakla;
  • Dokunmak ve tokalaşmakla;
  • Telefon, kitap, defter gibi araçlar ile duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri ortak kullanmakla,
  •  Böcek ısırması ve sinek sokması ile BULAŞMAZ.

 

“HIV hayatın içinde!

Bilmek, korunmak, tedavi olmak ve bulaştırmamak elimizde!”