Ekonomi Haber Girişi : 20 Haziran 2023 16:48

2023 Yılı İkinci Altı Ay İçin Yeni Asgari Ücret 11 Bin 402 TL Olarak Belirlendi

2023 Yılı İkinci Altı Ay İçin Yeni Asgari Ücret 11 Bin 402 TL Olarak Belirlendi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti; yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıkladı.

Bakan Işıkhan, asgari ücrete vergi muafiyeti, Beyaz Bayrak uygulaması, istihdama yönelik teşvikler, deprem felaketinin ardından verilen desteklerin çalışma hayatına ilişkin yapılan çalışmalardan sadece birkaçı olduğuna dikkati çekerek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, sosyal diyaloğa olan inancıyla işçi, işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Komisyon çalışmalarımıza görüş ve tavsiyeleriyle katkı veren tüm sendikalarımıza ve mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bakanlık görevini devraldıktan sonraki ilk çalışmamız asgari ücret konusu olmuştur. Emekçilerimiz başta olmak üzere tüm sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek bu netice Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeme konusundaki kararlılığını yansıtması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Asgari ücreti hem isçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak hem de üretimin sürekliliğini sağlayacak düzeyde belirlemeye gayret ettik” ifadelerini kullandı.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışmalarımız İşçi ve İşveren Uzlaşmasıyla Sonuçlanmıştır”

Bundan sonra atılacak adımlarda Türkiye Yüzyılını emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduklarına vurgu yapan Işıkhan, “Çalışma hayatının tüm çarklarını istişare, ortak akıl ve güç birliği ile işletmeye, mevcut olan ve önümüze çıkacak tüm sorunları da aynı metot ve kararlılıkla çözmeye niyetliyiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal barışı ve çalışma barışını korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz. Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilen yeni asgari ücretin bayram öncesinde çalışma hayatımızın tüm tarafları, aziz milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şunu sevinerek açıklamak isterim ki asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarımız işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır” diye konuştu.

“Yüzde 34 Gibi Enflasyon Oranının Hayli Üzerinde Refah Payını İçeren Bir Oranla Ara Zammı Gerçekleştirmiş Bulunuyoruz”

Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:

“2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış bulunuyoruz. Asgari ücreti 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat arttırdık. Reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum, geçtiğimiz altı ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki altı ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.”

“Emekçiyi Koruyan Bu Rakamın Hayırlı Olmasını Diliyorum”

Asgari ücretin Ocak ayından itibaren bir yıl geçerli olan bir düzenleme olduğunu hatırlatan Işıkhan, “Bugünkü açıklama emekçilerimizin enflasyona karşı alım gücünün düşmemesine yönelik yapılan bir ara zamdır. Özellikle şunu tekrar ifade etmek istiyorum ki, 21 yıldır olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ve liderliği bu sonucun uzlaşıyla elde edilmesinde en büyük belirleyici olmuştur. Emekçiyi koruyan, üretimi ve istihdamı sürdürmeyi amaçlayan bu rakamın başta işçilerimize, işverenlerimize ve bütün milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise geçen sene Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 civarında bir zam verildiğini anımsatarak, “Bugün geldiğimiz nokta yüzde 34’tür. İnşallah enflasyon belli bir noktaya gelir de bu alım gücümüzü korumaya devam ederiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Asgari ücret ülkemize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.

“Üçlü Mutabakatla Asgari Ücreti Tekrar Güncelledik”

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Alkol da birçok kesimi ilgilendiren bu kararın vatandaşlara hayırlı olmasını dileyerek, şunları aktardı:

“Süreç boyunca tüm paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik. Sosyal diyalog içinde çalışma arkadaşlarımızın ve işletmelerimizin beklentilerini dikkate alan rakam için çalıştık. Bugün bütün imkânlarımızı sonuna kadar zorlayarak hem çalışanlarımızı, emekçilerimizi, hem işletmelerimizi hem de istihdamımızı gözeten bu rakama teşkilatımız olarak evet demenin memnuniyeti içindeyim. Hem devletimizin, hem işçimizin hem işverenimizin altına imza attığı, bu birliktelik ruhuna çok önem veriyoruz ve bu ruhun ülkemize değer kattığını düşünüyoruz. Devletimizin liderliğini yaptığı bu süreçte bugün 3’lü mutabakatta asgari ücreti tekrar güncelledik. Umuyorum ki bundan sonraki dönemlerde de bugün yaşadığımız işbirliği ruhunu sürdürmeye devam edeceğiz. Bütün çalışanların aldığı ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmından vergi alınmaması uygulaması devam ediyor. Bu çok kıymetli bir uygulamadır. 500 TL asgari ücret desteği içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Yeni asgari ücret ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.”