Gündem Haber Girişi : 10 Temmuz 2023 21:35

BAKANLAR TUNÇ VE YERLİKAYA, BARTIN'DA ESNAF VE VATANDAŞLARLA GÖRÜŞTÜ

BAKANLAR TUNÇ VE YERLİKAYA, BARTIN'DA ESNAF VE VATANDAŞLARLA GÖRÜŞTÜ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kuvvetli sağanak yağışla birlikte meydana gelen taşkınlardan etkilenen Bartın’da incelemelerde bulundu, vatandaşları ziyaret etti.

Bakanlar Tunç ve Yerlikaya, taşkından etkilenen Yalı mevkisindeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yağışlar nedeniyle taşkınların yaşandığını, maddi hasarların oluştuğunu söyledi. Maddi hasarların giderilmesiyle ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Tunç, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini belirtti. Bakan Tunç, Bartın'da mahsur kalan 137 kişinin helikopterle, bot ve iş makineleriyle kurtarıldığını bildirdi.

ÇOK ŞÜKÜR BARAJLARIMIZIN FAYDASINI BU TAŞKINDA GÖRDÜK

İlçelerin ve beldelerin hasar gördüğünü ifade eden Tunç, acil ödenek yardımlarının belediyelere ve özel idarelere yapılarak hasarların giderileceğini aktardı. Tunç, şöyle devam etti:

"Bartın'ımızın şehir merkezinde önceki kuvvetli sağanak yağışlar gibi büyük bir hasarın oluşmamasının sebebi barajlarımızın inşaatlarının tamamlanmasıydı. Kirazlıköprü barajımızın 66 milyon metreküp su kapasitesi var ve bu barajımız dolmadı. Eğer dolmuş olsaydı ve baraj kapasitesini aşan bir kuvvetli sağanak yağış gelmiş olsaydı, Allah korusun, Bartın'da daha büyük bir zarar ortaya çıkmış olurdu. Kirazlıköprü barajımızın önemi burada ortaya çıkmış oldu. Yine Kışla barajımız var, orada da 15 milyon metreküp su kapasitesi var. O barajımız da son akşama kadar doluluk seviyesini korudu. Kozcağız barajımız da inşa halinde olmasına rağmen ilk etapta 15 milyon metreküp suyun tutulmasını sağlayarak şehir merkezine yaklaşık 50-60 milyon metreküp suyun ilave gelmesini önlemiş oldu. İlave su buraya gelmiş olsaydı bugün çok daha ağır bir sonuçla karşı karşıya kalırdık. Çok şükür barajlarımızın faydasını bu taşkında görmüş olduk."

Tunç, Bartın'da 260 köyün 155'inde hasar meydana geldiğini, menfezlerin ve köprülerin hasar gördüğünü, bu yerlerin inşasının yapılacağını anlattı.

Bölgede temizlik çalışmalarının sürdüğünü anımsatan ve görevlilere teşekkür eden Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Tunç, "Hızlı bir şekilde yaraları sarmaya devam edeceğiz. Fabrikalarımız var kuvvetli sağanak yağışa maruz kalan. Oralarda büyük maddi hasarlarımız var. Bartın merkezde Atılım Sanayi Sitesi'nde taşkın anlamında iş yerlerimiz zarar gördü." dedi.

ZARARLARI KARŞILANACAK

"Bugün havanın açılmış olması, hasarların, temizlik çalışmalarının süratle giderilmesine vesile olacak." diyen Tunç, Batı Karadeniz'de taşkın etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Adalet Bakanı Tunç, "Tarım hasarlarımız da var. Onlar da endişe etmesinler. Bunların zararları karşılanacak. Yeter ki cana bir şey olmasın. Maddi hasarların karşılanması noktasında özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'mızla görüşmemiz oldu. Tekrar geçmiş olsun dileklerini ve selamlarını iletti." diye konuştu.

Bartın Irmağı'nın debisi yüksek, 14 kilometrelik bir ırmak olduğuna işaret eden Tunç, bu ırmaktaki üç büyük barajın daha büyük bir taşkını önlediğini anlattı. Tunç, bazı köylerdeki hasarları süratle gidereceklerini söyledi.

BARTIN IRMAĞI ISLAH EDİLECEK

"Barajların önemli olduğunu söylediniz. Üç yıldır aynı manzarayla karşı karşıyayız. Barajların dolması ihtimalinde B planınız olacak mı?" sorusu üzerine Tunç, 1998'de Bartın'ın büyük bir afet yaşadığını, o dönemde şu anki barajların bulunmadığını söyledi.

Yılmaz Tunç, şunları kaydetti:

"O barajların olmaması nedeniyle evlerin ikinci katına kadar, bugün 1 metre olarak gördüğünüz iş yerlerini basan suyun, birinci katları da geçtiğini ikinci kata ulaştığını Bartın halkı çok iyi hatırlıyor. Barajlar sayesinde bu risk azaldı. O barajların bitmiş olması bize şunu da sağladı, bundan sonraki aşama Bartın Irmağı'nın ıslahı. Onun da ihalesini gerçekleştirdik. 466 milyona ihalesi yapıldı, müteahhit firma çalışmalara başladı. Etap etap bunlar. Üç tane baraj, çok büyük maliyet ve bunlar gerçekleşti. Şimdi sıra Bartın Irmağı'nın ıslahında. Bunu da inşallah gerçekleştirerek bu riski daha da aza indireceğiz."

Beldelerde, ilçelerde dere ıslahlarının, taşkın koruma çalışmalarının yapıldığını anlatan Bakan Tunç, bu çalışmaların devam edeceğini, riski azaltmanın gayreti içerisinde olacaklarını vurguladı.

137 VATANDAŞIMIZI KURTARDIK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da AFAD ekiplerinin süratle taşkından etkilenen bölgelere geldiğini, çalışmaları yakından takip ettiğini, beraberindeki Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile sürekli istişare halinde olduklarını ifade etti.  Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları ile de istişarelerde bulunduklarını anlatan Yerlikaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aşırı yağıştan etkilenen, tüm il, ilçe, belde ve köylerimizle ilgili ortak hareket ettik. Her zaman olduğu gibi devletimizin tüm kurum ve kuruluşları birlik, beraberlik içinde vatandaşlarımızın yanında. Kurumlarımız 112 Acil Servis ekiplerine gelen tüm yardım çağrılarına canhıraş bir şekilde koştular. 137 vatandaşımızı helikopterle, botlarla, iş makineleriyle Bartın ilimizde kurtardık. Şükürler olsun ki bir can kaybımız ve yaralanan bir vatandaşımız yok. Kuvvetli sağanak yağışın getirdiği çamurların temizlenmesiyle ilgili büyük bir gayret var. Bartın'da aktif çalışan ve dinlenen arkadaşlarımızın sayısı 3 bin 333. Ayrıca 170 iş makinesi, 1 helikopter, 156 araç, 20 ambulans, 11 kurtarma botu ve mobil ikram araçlarımız var."

VATANDAŞ VE ESNAFI ZİYARET ETTİLER

Adalet Bakanı Tunç ve İçişleri Bakanı Yerlikaya, su taşkınından etkilenen Bartın'da, vatandaş ve esnafı ziyaret etti. Tunç ve Yerlikaya, kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın sağanak nedeniyle taştığı Kemerköprü bölgesinde inceleme yaptı, vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Daha sonra sular altında kalan Atılım Sanayi Sitesi'ne geçen Tunç ve Yerlikaya, burada yetkililerden bilgi aldı, taleplerini dinledikleri esnafa da geçmiş olsun dileklerini iletti.