Şehir Gündemi Haber Girişi : 14 Aralık 2023 15:49

Erdoğan'ın şehit dedesinin mezarı Erzurum'da

Erdoğan'ın şehit dedesinin mezarı Erzurum'da

Osmanlı Ordusunun on binlerce şehit verdiği Sarıkamış Harekatı’nda yer alan kahramanlardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dedesi Mutioğullarından Mustafa oğlu Kemal. Milli Savunma Bakanlığı’nda da künyesi bulunan Mustafa Oğlu Kemal’in mezarının Erzurum’da bulunduğu ortaya çıktı.

 

Osmanlı Ordusu’nun 22 Aralık 1914’te Erzurum’dan hareketiyle başlayan Sarıkamış Harekatı’nda on binlerce Mehmetçik şehadet şerbetini içmişti. Türkiye Şehitlerine Yürüyor programı kapsamında 2011 yılında Sarıkamış’taki anma törenlerine katılan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dedesinin de vatan için can veren şehitler arasında yer aldığını açıklamıştı. Erdoğan’ın şehit dedesinin mezarının harekatın başladığı Erzurum’da olduğu belirlendi.

 

 

Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla Osmanlı 3’üncü Ordusunun başlattığı Sarıkamış Harekatı’nın 109. yılı anma törenleri 5-7 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek.  Yurdun dört bir tarafından şehit torunlarının da katılacağı törenlerde vatan için canlarını feda eden ecdat yad edilecek.

 

 

 

Bardız Yayla Şehitliği

Harekatta can veren on binlerce Mehmetçik, Allahuekber Dağlarındaki şehitliklerde yatıyor. Bu şehitliklerden biri olan Bardız Yayla Şehitliği’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın harekatta şehit olan dedesinin yattığı tespit edildi.

 

Erzurum’dan hareket eden birliklerin önemli buluşma noktalarından olan Şenkaya ilçesine bağlı Bardız Mahallesi’nde bulunan şehitlikteki mezarlardan biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dedesi Rize Güneysu’dan Mutioğullarından Mustafa oğlu Kemal’e ait.

Muhtarın girişimleriyle mezar taşı yaptırıldı

Yaklaşık 12 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir televizyon programında dedesinin Sarıkamış Harekatı’nda şehit olduğunu söylemesi üzerine dönemin Bardız Mahallesi Muhtarı Emin Çakmur, harekete geçti. Araştırmaları sonucu 9. Kolordu Komutanlığı’ndan bilgi alan Çakmur’un girişimleriyle mezar taşı yaptırılarak Bardız Yayla Şehitliği’ne konuldu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teyzesinin çocuklarıyla da iletişime geçtiğini söyleyen Muhtar Çakmur, “Cumhurbaşkanımız bir televizyon programına çıkmıştı. Orada dedesinin Sarıkamış Harekatı’nda şehit olduğunu söylemişti. Ben de konuyu araştırdım. Erzurum’daki 9. Kolordu Komutanlığı’ndan aldığım bilgilere göre, Cumhurbaşkanı’nın dedesinin naaşının Bardız Yayla Şehitliği’nde olduğunu öğrendim. Bunun üzerine gerekli girişimleri yaparak, Erdoğan’ın annesinin babası olan Mutioğullarından Mustafa Oğlu Kemal’in mezar taşını yaptırdım. Ben mezarı yaptırdıktan sonra Cumhurbaşkanımızın teyzesinin çocukları da mezarı ziyaret etmek için geldiler” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanının dedesinin künyesi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dedesi Mutioğulları'ndan Mustafa oğlu Kemal'in Rize Askerlik Şubesi Başkanlığı'nda bulunan ‘askerde kayıp olanlara ait’ silahaltı defterinde kaydı yer alıyor.

 

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, " Yapılan arşiv taramaları sonucunda, Rize Askerlik Şubesi Başkanlığına ait 8355 Numaralı Askerde Kayıp olanlara ait Silahaltı Defterinin 213'üncü sayfasında, Rize ili Ulucami köyünden Mutioğullarından lakaplı Mustafa oğlu 1882 doğumlu Kemal'in askerde meçhul 30.01.1337 (Mühür-Osman) şeklinde yazılı olduğu tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Melek Ahıskalı