Gündem Haber Girişi : 06 Mart 2024 15:17

Erzurum'da altın stoğu azaldı, fiyatlar yükselecek!

Erzurum'da altın stoğu azaldı, fiyatlar yükselecek!
Erzurum’da düğün sezonunun yaklaşmasıyla birlikte altına rağbet arttı. Ancak artan talep nedeniyle kuyumcu esnafı talebi karşılamakta zorlanıyor. Altın stoklarının azaldığını belirten esnaf, ilerleyen günlerde fiyatların yükselebileceğine dikkat çekiyor.

Altın fiyatları, yatırım yapmayı düşünen ve evlenmeyi planlayan çiftlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Son dönemde altın fiyatlarında artış olmasına rağmen, vatandaşlar tarafından hala en güvenilir yatırım aracı olarak görülüyor. Ata altının fiyatı 14 bin 660, yarım altının 7 bin 130, çeyrek altının 3 bin 565 liradan satılırken, altının gram fiyatı ise 2 bin 35 TL’den satılıyor.

Taş Mağazalar kuyumcu esnafı, ilerleyen günlerde altın fiyatlarının yükselebileceğini belirtiyor. Son dönemde altın fiyatları her ne kadar artsa da esnaf talebe karşılık veremiyor. Rekor seviyede artan fiyatlar ve çeyrek ile Cumhuriyet Altını gibi sarrafiye ürünlerindeki darphanenin yetersiz üretimi, piyasada ciddi bir altın krizi yaşanmasına sebep oluyor. Erzurum’da kuyumcu esnafı gram ve çeyrek altın bulmakta zorlanırken, piyasada ciddi bir altın krizi olduğuna dikkat çekiyor.

Darphane üretimi yetersiz

Çeyrek ve Cumhuriyet Altını denilen sarrafiye ürünlerini hem fiyat artışından hem darphanenin yetersiz üretiminden dolayı esnaf bulmakta güçlük çekiyor. Çeyrek, gram ve yarım altın gibi ürünlerde ciddi oranda azalma söz konusu.  Erzurum’da kuyumcular satacak çeyrek ve Cumhuriyet Altını bulamadıklarını ifade ediyor. Genel olarak piyasalardaki yükselmeye işaret eden kuyumcular, darphanenin altına olan üretim talebini karşılamadığını belirtiyor.

Tasarruf sahiplerinin enflasyona karşı korunmak amacıyla edindiği altında güçlü talep 2023’te üretimin de rekor kırmasına yol açtı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023’te çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 artışla 17,8 milyon adet ile rekor seviyeye yükseldi. 2022’de çeyrek altın üretimi 10 milyon 607 bin 900 adet olmuştu. Üretimin rekor kırmasına rağmen çeyrek ve cumhuriyet altın denilen sarrafiye ürünlerini hem fiyat artışından hem darphanenin yetersiz üretiminden dolayı esnaf bulmakta güçlük çekiyor.

Manolya Bulut