ERZURUM’DA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIĞA DİKKAT ÇEKTİLER>Tıkla izle

 Dünya Sağlık Örgütünün alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) verilerine göre, 2020’de dünyada 19,3 milyon, Türkiye’de 233 bin 834 yeni kanser hastası tespit edildi.

Rakamlar yüksek ancak bilimsel gelişmeler sayesinde kanser tedavisinde sürekli yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu hastalıkla mücadelede tedavi yöntemleri kadar erken teşhis de son derece önemli. Bunun için düzenli hekim kontrolü ve rutin tetkiklerin aksatılmaması gerekiyor. Erzurum’da kansere yönelik sağlık taramalarını yapan sağlık sistemi kuruldu bugün . Sağlık Bakanlığının bünyesinde ücretsiz olarak verilen bu hizmet sayesinde pek çok kanser türü erkenden tespit edilebiliyor.

Bizde sağlık taramasına giden kadın vatandaşlarımıza bu hizmet hakkında ve meme kanseri hakkında ne düşündüklerini sorduk.

Günümüzde sekiz kadından birinde görüyoruz”

Prof.Dr.Müfiye Nuran Akçay Memoğrafi hakkında şunları:“ Bugün çok anlamlı bir gün çünkü meme kanseri kadınların korkulu rüyası  her kadın meme kanserine bir adaydır. günümüzde sekiz kadından birinde görüyoruz. kadınlarda görülen kanserlerin Birinci sıradasını oluşturmaktadır . Ketemde buna  karşı Bir farkındalık oluşturuyor Memografik taramalar yapıyor. Ben kendilerine her zaman için teşekkür ediyorum hastalarımıza erken teşhis edilmesi ve daha az bir tedaviyle bunu altlatmalarını sağlıyorlar.”söyledi.

Ardından şu sözleri  “ Şunu öneriyoruz biz20 yaşından itibaren her kadın adet dönemini takip eden günlerde kendi memelerini muayene etmeleri  gerekmektedir. olası ele gelen bir kitleyi bir Şişliği Bir renk değişikliğini hemen bir doktora başvurmaları lazım bu durumlarda yine 40 yaşından itibaren de memografik Taramaları önermekteyiz erken teşhis için yine nasıl korunabiliriz hastalıkta tamam ya koruma mümkün değil bu hastalıkta şişmanlık bu hastalık için tamamen risk faktörüdür. Şişmanlamamaya çalışsın bayanlarımız daha çok Akdeniz tipi beslenme daha çok sebze ve meyve ağırlıklı hareket önemlidir yürüyüş yapsınlar spor yapsınlar mutlaka emzirme önemlidir En az iki sen Emzirmelerini istiyoruz kadınlarımızın Ve kadın doğumun vereceği hormon ilaçlarını kullanmadan  önce bir genel cerraha  başvurmalarını istiyoruz” ifade etti.

“50ve 70 yaşındaki kadınlarımıza meme kanseri tarama yapmaktayız”

Ardından Erzurum İl sağlık müdürlüğü Halk sağlığı hizmetleri başkanı Doktor Birgül  İbişoğlu konuştu.

Şunları: “O şimdi bulunduğumuz Ekim ayı meme kanseri bakımdalık ayı olarak tanımlanmaktadır meme kanseri dünyada ve Ülkemizde kadınlarda En sık görülen kadın kanser türlerinin başında gelmektedir bu kanser türü ile kadınlarımızın  sağlıkları açısında Ciddi bir risk oluşturmaktadır bu nedenle bu riksin önüne geçebilmek Kadınlarımızı koruyabilmek adın kanser tarama programlarım bakanlığımız tarafından geliştirilmiş olup bu programlar çerçevesinde 50ve 70 yaşındaki kadınlarımıza meme kanseri tarama yapmaktayız bu taramalarda kadınlarımıza iki yılda bir memografi  çekiyoruz  memografilerde onları risk Durumunu da göre değerlendirip gerekirse erken tanı sebebiyle onların hayat Kalitelerini bozmadan tedavilerine kavuşabilirmeleri için elimizden gelen çalışmayı yapmaya çalışıyoruz. Erzurum il sağlık müdürlüğü olarak bu farkındalık ayında pembe kurdalelerimizle ve standlarımızla Ve mobil tarama tırımızda kadınlarımıza memografiyi ulaştırmaya çalışıp  onlar için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.” Söyledi.