Şehir Gündemi Haber Girişi : 25 Mayıs 2024 14:25

Erzurum'da göçerlere sıkı takip

Erzurum'da göçerlere sıkı takip

Bu yaz çevre illerden Erzurum’a gelecek olan göçerler, küçükbaş hayvanlarını her yıl olduğu gibi yaya olarak değil, araçlarla meraya çıkaracak. Önümüzdeki haftalarda 50 bine yakın küçükbaş hayvanın kiralanan meralara gelmesi bekleniyor. Karara uymayan göçerler için idari para cezası uygulanacak. Denetimi jandarma yapacak.

 

Türkiye’nin mera varlığının yüzde 11’ine sahip olan Erzurum, farklı bölgelerden gelen göçer ailelere yaz aylarında ev sahipliği yapıyor. Bu yıl da göçerler için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin hazırlıklarında sona gelindi. Önümüzdeki 1 Haziran’da Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Siirt, Erzincan başta olmak üzere çevre illerden Erzurum yaylalarına gelecek olan göçerler için mera kiralamaları da tamamlandı.

İl dışından gelecek olan 91 işletmeciye ait 49 bin 100 küçükbaş hayvan için 128 bin 395 dekar mera kiralandı. Erzurum’da bulunan üreticilerle birlikte ise toplamda 79 bin küçükbaş hayvan için 209 bin dekar mera kiraya verildi.

Denetim altında olacaklar

Normal şartlarda hayvanlarıyla birlikte günler süren bir yolculuğun ardından yürüyerek gelen göçerler için bu yıl farklı bir uygulama kararı alındı. Tarım İl Müdürlüğü, bu yıl yaya olarak hayvan sevkiyatına izin vermedi. Alınan karara göre göçerler, beraberindeki hayvanlarla işletmelerinden araçlarla yola çıkacak. Meradaki süreleri dolduktan sonra ise aynı şekilde araçlarla şehirden ayrılacak. Göçerler, Erzurum’daki meralara çıkana kadar jandarma ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetimi altında olacak. Hayvanları araçlarla getirmediği tespit edilen göçerlere ise idari para cezası uygulanacak.

Hastalık ve güvenlik gerekçesi

Alınan bu kararın gerekçesi ise hastalık riski, ekili arazilere zarar verilmesi ve güvenlik gerekçeleri olarak gösterildi. Farklı illerden gelecek olan hayvanlarda olası bir hastalık riski varsa Erzurum’daki hayvanlara bulaşmaması için temasın önüne geçildi. Hayvanların yolculuk sırasında çiftçilerin ekili tarım arazilerine girerek zarar vermesi de önlenecek.

Ek süre verildi

Öte yandan normal şartlarda 1 Haziran- 20 Eylül tarihlerinde Erzurum yaylalarında kalacak olan göçerlere ek süre de tanındı. Yaya olarak geldiklerinde yolculuk sırasında hayvanların otlanarak beslenmesinde hak kaybı yaşanmaması için 10 gün süre tanındı. Göçerler bu yıl 1 Haziran’da Erzurum meralarına gelip 1 Ekim’de ayrılacak.

Manolya BULUT -Pusula Gazetesi

 

HABER MERKEZİ

  •