Gündem Haber Girişi : 07 Mart 2024 16:21

Erzurum'da hekimlerin sessiz yürüyüşü

Erzurum'da hekimlerin sessiz yürüyüşü
Erzurum Şehir Hastanesi’nde bir grup hekim ve sağlık çalışanı İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto için ‘sessiz yürüyüş’ gerçekleştirdi. Haftalardır devam eden sessiz yürüyüş sonrası Başhekim Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör basın açıklaması yaptı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Filistin’e yönelik süren saldırılarını Erzurum’daki hekimler ve sağlık çalışanları protesto etti. Tam 17 haftadır sessiz yürüyüşlerini sürdüren hekimler ve sağlık çalışanları Şehir Hastanesi’nde bir araya geldi.

Başhekim Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör’ün de katıldığı yürüyüş, hastane içerisinde gerçekleşti. Ellerinde ‘Beyaz önlüklerimiz kana bulanmasın’, ‘İsrail öldürmeyi çok iyi biliyor’, ‘Terör, soykırım ve işgale karşı hekimlerden sessiz yürüyüş’ yazılı pankartlar taşıyan grup yürüyüşünü başhekimlik binası önünde sonlandırdı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Başhekim Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, “Bugün burada sessiz yürüyüş gerçekleştirdik. Aslında içimizde bağırışlarımız, çığlıklarımız var. Bilindiği gibi işgalci İsrail’in Filistin’de yıllardır devam ettirdiği sistematik işgal ve zulüm 7 Ekim’den bu yana daha da şiddetlenerek tam 152 gündür soykırımdan başka hiçbir kelimeyle anlatılmayacak boyutlarda. Bütün dünyanın gözü önünde devam etmektedir.

Dünyanın gündeminden düşürülmeye çalışılan katliamların dehşetini bizim tekrar tekrar gözler önüne sermemiz gerekiyor. İşgal güçlerinin hastanelere ve sağlık sistemine karşı yürüttüğü sistematik savaşta son gelen bilgilere göre bölgede ayakta kalan hastanelerden bazılarında yakıtlar tükendi. Filistin Sağlık Bakanlığı açıklama yaparak Gazze’nin kuzeyinde çalışır vaziyetteki tek hastane olan hastanede de yakıtsızlık sebebiyle hizmet dışı kalmış ve hastanedeki 20 bebeğin açlıktan hayatını kaybettiği bildirildi.

7 Ekim’den bu yana 337 sağlık personeli şehit oldu, 99 sağlık personeli tutuklandı, 150 sağlık kuruluşu hedef alındı, 30 hastane ve 53 sağlık ocağı hedef alınarak hizmet dışı bırakıldı, 122 ambulans hedef alındı. Gazze’ye giden su vanaları kapatıldı. Tarlalar bombalanıyor. Gazze’ye açılan tek kapı Refah Kapısı abluka altında, insani yardımlara geçit verilmiyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak’ta İsrail’e karşı hükmettiği kararların arasında Gazze’de insani yardımlara erişimin sağlanması yer almasına rağmen Şubat ayında Gazze’ye gelen yardımın Ocak ayına oranla yarı yarıya düştüğünü görüyoruz” dedi.

İsrail işbirlikçilerinin desteği sürüyor

İsrail işbirlikçisi devlet ve şirketlerin soykırıma olan aleni desteğinin sürdüğünü dile getiren Başhekim Tör, “Bir avuç mazlumun karşısında bütün dünya zalimleri tek safta saldırmaya devam ediyor. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak 17’nci haftasında toplandığımız sessiz yürüyüşümüzde tutuklansalar da öldürülseler de görevleri başından ayrılmayan Gazzeli meslektaşlarımızı tekrar selamlıyoruz. İnsanlık dışı bütün eylemlerden kurtulmak için verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Bu minvalde tüm hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve bütün vicdan sahibi insanları harekete geçmeye, bu onurlu yürüyüşte yer alarak zulme karşı durmak adına sessiz yürüyüş kervanımızda ses olmaya davet ediyoruz. Bunu Gazze için de Doğu Türkistan için de söylüyoruz. Dünyanın neresinde zulüm varsa Abdurrahim Karakoç’un şiirinde olduğu gibi ‘Gergin uykulardan, kör gecelerden, bir sabah gelecek kardan aydınlık. Sonra düğüm düğüm bilmecelerden bir sabah doğacak kardan aydınlık’ diyoruz. Son olarak bu durumu kanıksamayacağız, normalleştirmeyeceğiz, sabırla ve azimle zulme karşı duranlardan olacağız” diye konuştu.

Manolya Bulut