Gündem Haber Girişi : 04 Haziran 2024 13:39

Erzurum’da Kurbanlık Sevkiyatı Başladı

Erzurum’da Kurbanlık Sevkiyatı Başladı
Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı Erzurum’da büyükşehirlere kurbanlık hayvan sevkiyatı başladı. Bu yıl sevk edilen büyükbaş hayvan sayısında yüzde 21’lik artış yaşanırken küçükbaş hayvan sayısında yüzde 76’lık düşüş gerçekleşti.

Bölgede hayvancılığın yaygın yapıldığı şehirlerin başında gelen ve Türkiye’nin yüzde 11’lik mera varlığına sahip olan Erzurum’da Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar hız kazandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kentteki besiciler, bayram öncesi talepleri karşılamak için hummalı bir çalışmaya girdi.

 

Geçtiğimiz yıl yayılan şap hastalığının bu sene yoğun aşılamayla etkisini yitirdiği kentte, batı illerine sevk edilen kurbanlık hayvan sayısında yüzde 21’lik bir artış yaşandı. Erzurum’da geçtiğimiz yıl 20 bin 762 büyükbaş hayvan sevk edilirken bu yıl 25 bin 260 büyükbaş hayvan gönderildi.

Ancak büyükbaş hayvan sayısında artış yaşanırken küçükbaş hayvan sayısında düşüş görüldü. Geçtiğimiz yıl Erzurum’dan batı illerine kurbanlık 15 bin 957 küçükbaş hayvan gönderilmişti. Bu yıl ise bayram öncesi 3 bin 723 küçükbaş hayvan sevk edildi. Buna göre sevk edilen kurbanlık küçükbaş hayvan sayısında yüzde 76 oranında düşüş yaşandı.

 

Sıkı denetim

Doğu Anadolu Bölgesi’nden batı illerine sevk edilen kurbanlıklar Türkiye’de ilk kez Erzurum’da kurulan Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nda titizlikle yapılan sağlık kontrollerinin ardından gönderiliyor. İstasyonda durdurulan araçlardaki hayvanlar ve küpe numaraları tek tek kontrol ediliyor. Veteriner hekimler ayrıca sistemden hayvanların sağlık raporlarını inceliyor. Yapılan gözlemlerde şüpheli görünen hayvanlar, sağlık raporları olmasına rağmen tekrar gözetim altına alınıp kontrol ediliyor. Eksik evraklı hayvanların geçişine izin verilmeyen istasyonda, kayıt dışı hayvanların sevkiyatının da önüne geçiliyor. Veteriner hekimler, aşısı tam ve sağlıklı olan kurbanlıkların sevkiyatına izin veriyor.

19 Eylül 2023’te hizmete açılan istasyonda 8 ayda 3 bin 300 hayvan taşıyan araç, 100 bin büyükbaş, 11 bin küçükbaş hayvan kontrol edildi. İstasyonda 7 gün 24 saat esaslı denetimler yapılıyor.

Manolya BULUT -Pusula Gazetesi

 

 

HABER MERKEZİ