Erzurum gündemi masaya yatırıldı > Tıkla İzle

2. OSB’de üretim başladı

 

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, gazetecilerle buluştu. Toplantıya kurum müdürleri de katıldı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Çiftçi’nin gündeminde istihdam ve asayiş olayları vardı.

Vali Çiftçi, önceki yıl zemini kaydığı için fabrikaların üretimi durdurduğu tartışmalı 2. Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni yerine taşınan sanayi bölgesinde üretimin yeniden başladığını belirten Vali Çiftçi, toplamda 72 adet parselin 55’inin tahsis edildiğini ifade etti. 2. Organize Sanayi Bölge Müdürü Fırat Karakaya, genel olarak kağıt, gıda, tekstil ve yapı malzemesi üzerine tahsisler yapıldığını ifade ederek, şu anda boru üretimi yapan bir firmanın üretime başladığını kaydetti. Altyapı çalışmalarının yüzde 65’inin tamamlandığını söyleyen Karakaya, “2 fabrikamızın inşaatı tamamlandı, 3 tane fabrika inşaatımızda kaba inşaat halinde ve 2 firmamız temel aşamasında” dedi.

Altyapının yüzde 65’i tamam

Karakaya, “Genel olarak kağıt, gıda, tekstil ve yapı malzemesi üzerine 39 firmaya kesin tahsisler yapıldı. Şu anda da boru üretimi yapan bir firmamız üretime başladı. 2 fabrikamızın inşaatı tamamlandı, 3 tane fabrikamız inşaatımızda kaba inşaat halinde ve 2 firmamız temel aşamasında. Altyapılarımızın yüzde 65’i tamamlandı” diye konuştu.

İstihdam ve yatırım ön planda

Erzurum’da işsizlik sorununa dikkat çeken Vali Çiftçi, tahsisler yapılırken istihdam ve yatırım miktarlarına dikkat ettiklerini belirterek, “ Erzurum için önem arz eden konulardan biri Organize Sanayi Bölgesi ikinci etapla ilgili. Şuanda 3. Etapta toplam 72 tane parselimiz var. Bunlardan 55 tanesi tahsis edilmiş durumda.  Elimizde geriye kalan 17 tane parselimiz var. Tahsisleri yaparken yönetim kurulu olarak özellikle istihdam sayılarına, yatırım miktarına, ihracata yönelik hedeflerine dikkat ediyoruz.  Erzurum’da bir işsizlik problemi var. Biz de istihdamı artırmak için bu hususlara çokça dikkat ediyoruz. Organize Sanayi Bölgemizin şuan itibariyle altyapı ve elektrik işlerinin yüzde 65’i tamamlanmış durumda. Geriye kalan kısmını da 2024 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Onun dışında doğalgaz, internet, yol, su gibi diğer yapılması gereken işler de var. Bunların bir kısmı tamamlandı, bir kısmının da çalışmaları devam ediyor. Tahsisleri yaparken çeşitlendirmeye önem veriyoruz. Bir sektör krize girdiğinde en azından diğerleri o yükü paylaşabilsin” dedi.

Yapanın yanına kar kaldı mı?

Zemin kayması sonucunda fabrikaların üretime ara vermesi ve birçok iş insanını mağdur olması ile ilgili ‘Yapanın yanına kar mı kaldı mı’ sorusuna yanıt veren Vali Çiftçi, “Organize Sanayi Bölgemizde zeminin kayması, fabrikaların hasar alması ile ilgili acaba ‘Yapanın yanına kar mı kaldı mı’ sorusu akılları kurcalıyor. Elbette kimsenin yaptığı yanına kar kalmaz. Bir yer OSB olarak seçilirken, orayla ilgili karar alınırken değişik kurumlardan görüş alınıyor. Örneğin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından mutlak suretle görüş alınıyor. Zemin etütleri, zemin sondajları yapılıyor. Bu kaymanın sebebi zemin sert, sağlam gözüküyor ama 50 metrenin altında gevşek bir tabakadan bahsediliyor” diye konuştu.

Erzurum’da asayiş berkemal

Toplantıda ayrıca asayiş olayları ile ilgili 2022-2023 yıllarını kıyaslayan Vali Çiftçi, yüzde 11’lik bir düşüş yaşandığını kaydederek, “Erzurum ilimiz ile ilgili olarak şunu ifade edebilirim; 2022 ile 2023 yılını kıyaslayacak olursak asayiş olaylarında yüzde 11’lik bir azalma var. Asayiş olayları dediğimiz zaman bunların bir takım alt başlıkları da var.  Asayiş olayları dediğimiz zaman kişilere karşı işlenen, mal varlığına karşı işlenen, devlete millete, topluma karşı işlenen suçlar var. Bütün bu kalemlerde ilimizde 2023 yılında yüzde 11’lik bir düşüş oldu. Bu Erzurum açısından sevindirici bir gelişme” ifadelerini kullandı.

Suç aydınlatma oranları Türkiye ortalamasının üzerinde

Erzurum’da suç aydınlatma oranlarının yüzde 95,6 ile Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden İl emniyet Müdürü Kadir Yırtar, “Mal varlığına karşı işlenen suç oranlarında ki düşüş yüzde 20 civarında. Yine ilimiz açısından sevindirici bir durum. Suç aydınlatma oranları Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. 2022 yılında ilimizin suçları aydınlatma oranı yüzde 92,9 civarında. Bu rakam Türkiye genelinde yüzde 89,8 civarında. Yani Türkiye oranlarının üzerindeyiz. 2023 yılına baktığımız zaman önümüzdeki bu oran yüzde 95,6’ya çıkmış durumda. Ülke genelinde ise bu oran yüzde 91,5 civarında.  Ülke ortalamasına göre hem 2022, hem 2023 yılında yükseliş kaydetmişiz. Emniyet ve Jandarmamız bu noktada başarılı” dedi.

Uyuşturucu ile mücadele

Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede sergiledikleri kararlı tavrı vurgulayan Yırtar, açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Yine asayişle ilgili olarak aranan şahısların yakalama oranları 2022 yılına göre 2023 yılında yüzde 25,6 oranında artmış. Hem ilimizin, hem ülkemizin hassas olduğu noktalardan biri de uyuşturucu ile mücadele konusu. Narkotik suçlarla mücadele hususunda da 2022 yılına göre 2023 yılında olay sayısı yüzde 19,1 oranında azaldı. Şüpheli sayısı da yüzde 13, 3 oranında azalma göstermiştir. Kaçakçılık ve Organize suçlarla mücadele konusunda 2022 ve 2023 yıllarını kıyasladığımız zaman geçen seneye göre olay sayısının yüzde 1,2 arttığını ancak tutuklama oranlarının yüzde 42,4 oranında arttığını görüyoruz. Gerek Emniyet, gerek Jandarma ile yaptığımız değerlendirmeler neticesinde Erzurum’un emniyet ve asayiş yönünden iyi bir noktada olduğunu ifade edebilirim. 2024 yılında da suç ve suçlularla etkin şekilde mücadele etmek için, seviyemizi daha ileriye taşıyabilmek için gayretlerimiz,  çalışmalarımız devam edecek. Bunun arkasında hükümetimizin iradesinin olduğunu da ifade etmek gerekir. En başta muhterem Cumhurbaşkanımızın suç ve suçlularla mücadele konusunda sergilediği bir irade var. İçişleri Bakanımız da bu konuda bizleri gayretlendiriyor, teşvik ediyor, daha fazla çalışmamızı istiyor. Bizde 2024 yılında daha fazla çalışıp ilimizi daha huzurlu, daha yaşanılabilir bir halde tutmanın gayreti içinde olacağız. “

Nesrin DEMİR