Şehir Gündemi Haber Girişi : 14 Kasım 2023 20:41

Erzurum lezzetleri Diyarbakır'da

Erzurum lezzetleri Diyarbakır'da
Diyarbakır’da 5’incisi düzenlenen, Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Erzurum oldu. Ülkenin dört bir yanından gelen 168 firmanın katıldığı fuarda, yöresel lezzetler görücüye çıkarıldı.

Diyarbakır’da 5’incisi düzenlenen, Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Erzurum oldu. Ülkenin dört bir yanından gelen 168 firmanın katıldığı fuarda, yöresel lezzetler görücüye çıkarıldı.

 

Erzurum kültürü ve yöresel lezzetleri, Güneydoğu Anadolu ile buluştu.  Bu yıl 5. Düzenlenen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın onur konuğu olan Erzurum oldu. Bu yılki onur ülkesi İran ise son gün Cumhurbaşkanlığı talimatıyla fuara katılmama kararı aldı.

Diyarbakır’da 14-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenen fuarın açılışına Erzurum erkek ve kadın folklor ekiplerinin gösterileri damga vurdu.

Fuarın açılış törenine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, bölge oda/borsa başkanları, Diyarbakır'da faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Onur konuğu olan Erzurum’u ise fuarda Erzurum Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü  ile  özel firmalar ve İspir Hanımeli Kadın Kooperatifi temsil etti. 54 Coğrafi İşaret Tescilli ürünü ile Türkiye’de 3. sırada yer alan Erzurum, kültürü ve yöresel ürünleri ile katılımcılardan tam not aldı.

400 bin ziyaretçi

Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bu yıl düzenledikleri fuara 57 ilden 168 firmanın katıldığını söyledi. Geçen yılki fuara 250 binin üzerinde katılımcının ziyaret ettiğini belirten Kaya, bu yıl bu sayının 400 bin olacağını beklediklerini ifade etti.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise bu gibi organizasyonların yalnızca yöresel lezzetleri değil şehirlerin kültürünü de yansıttığını ve daha fazla kitlelere tanıttığını dile getirdi. Yeşil, “Bizler bu mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşıyoruz. Fuarda sergilenen ürünler, sadece birer lezzet değil, aynı zamanda emeğin, özenin ve kalitenin birer simgesidir” dedi.

Erzurum folkloru ayakta alkışlandı

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi Hakan Oral ise  ülkemizin farklı şehirlerinden farklı lezzetlerin Erzurum’un yöresel ürünleriyle birlikte tanıtıldığı 5.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın  açılışını erkek ve bayan  dadaş bar ekibi ile gerçekleştirdiğimiz için ayrıca mutlu olduğumuzu dile getirmek istiyorum” dedi.

Erzurum’u gastronomi kenti yapma noktasındaki kararlılıklarının devam ettiğini belirten Oral, “ İlimizdeki 54 Coğrafi İşaretli ürünün 43’ünü Erzurum Ticaret Borsası tarafından tescil edilmiş bulunmaktadır. Bu anlamda Erzurum'un yöresel ürünler açısından da zengin bir kent olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirilen Diyarbakır 5.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı fuarında Su Böreği, Pekmezli Baklava, Kadayıf Dolması, Cağ kebap, Erzurum Mantısı, İspir Kuru Fasulyesi, Civil Peynir ve Göğermiş Peynir, Peynir Helvası, İspir Kuru Fasulyesi,  Erzurum Mantısı gibi ürünlerimiz stantlarda yer alacak” diye konuştu. 

Erzurum'a özgü coğrafi işaretli bir çok ürünün katılımcılara ikram edildiğini hatırlatan Başkan Oral, “  Bu fuarda zengin kültürümüzü ve yöresel ürünlerimizi tanıtıyoruz. Amacımız, zengin ürün çeşitlerimizi bu sayede daha geniş kitlelere tanıtmaktır" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri fuarda kurulan stantları gezdi.  ETB Başkanı Hakan Oral, misafirlere Erzurum Mantısı, Erzurum Pekmezli Baklava, Su Böreği, Kadayıf Dolması ikramında bulunarak Coğrafi İşaretli ürünler hakkında bilgilendirdi.

Oral, ayrıca Erzurum standında kar ve buz üzerinde oynanan bir spor dalı olan Curling’i misafirlerin beğenisine sunarak, kendilerince deneyimleme fırsatı sundu. Öte yandan ETB Başkanı Oral ulusal televizyonlara da demeçler vererek şehrin tanıtımında bulundu.

 

 

Cihat İncesu/DİYARBAKIR