Erzurumlu Vatandaşlar Kurban Bayramı Öncesi Dert Yandı>>Tıkla İzle

Kurban fiyatları ülkenin en çok konuşulan meselelerinden biri oluyor. Bu seneki Enflasyon kurban fiyatlarınıda etkiledi. Geçen seneye göre kurbanlıkların pahalı olduğu bu sene insanlar nasıl kurban keseceklerini bilemiyorlar. Erzurum’da kurban kesicekmisiniz? Fiyatlardan haberiniz var mı? Hissemi yoksa tek mi kesmeyi düşünüyor musunuz? diye sorduğumuz yurttaşlar, kurban fiyatların bütçelerine göre pahalı olduğunu,  alırken zorlandıklarını, kurban kesmenin çok masraflı olduğunu dile getirdiler.

“Evimdeki eşyayı satmam lazım ki kurban alıyım”

Mehmet amca  Bu sene kurban alamayacağını  anlatıyor ve ekliyor; “Önceden böyle değildi en kötü hisse girebiliyorduk en azından.” Standart bir hayatları olduğunu anlatan Mehmet amca, bu sene kurban alamadıklarını dile getiriyor. Mehmet amca, “Kurban bayramı zenginler için bizim için değil. 10 yıl önce böyle değildi Şuanda ben bi kurban aliyim desem evimdeki eşyayı satmam lazım ki aliyim. Benim eşyamda 20 bin TL etmez . Bugün bi kurban fiyatı 20 bin TL olmuş. Hayat pahalandı ben nasıl 20 bin TL ye kurban alıyım. İnsanlar artık ekmeğinin  peşinde kurban nasıl alısın.”  diyor.

Kurban aldınız mı? Sorusunu sorduğumuz Veysel amcada, “Kurban aldığını, yirmi bin TL fiyatı olduğunu, 2 hisse keseceklerini dile getirdi.

“Emekli maaşıyla nasıl alıyım”

Konuşmaya bile gerek yok ortam nasıl herkes görüyor diyerek söze başlıyor Hikmet amca emekli maaşıyla geçimini sağlamada zorlandığını ve en küçük kurbanın 3 bin TL olduğunu, büyük başında 20 bin TL den başladığını emekli maaşıyla alamayacağını dile getiriyor ve şunları anlatıyor: Ben emekli biriyim 3bin 4bin lira bile olmayan emekli maaşı alıyorum. Küçük kurban 3bin liradan başlıyor. Alınamıyor ki emekli maaşıyla. Verdiği ikramiye 5 yıl öncede 1100 TL şimdide aynı parayı veriyor. En 3bin 4bin ikramiye verilse  en azından bir yerlerden kırpıp bi küçük kurban keserdi.  Vermiyor yani ben8 emekli olarak utanıyorum. Bütün emekli arkadaşlarımız bankalara borçlu herkes bankaya borçlu. Yüksek alana yüksek zam geliyor.  Düşük alana ayni geliyor. Pergel açılıyor. Emekli dernekleride bizi düşünmüyor. Bankalara borç ödüyoruz. Kurban nasıl keselim.”  diyerek isyanını dile  getiriyor.

Kurban aldınız mı? Sorusunu sorduğumuz Hakan be, kurban alamadığını, pahalılıktan dolayı bu bayram kurban kesemeyeceğini, geçen bayram kestiğini bu bayram kesemeyeceğini  dile getiriyor.

"Eski günleri arıyorum"

Serdar amca kurban keseceğini belirterek “Ben kurbanımı Hasan kale kurmuş köyünden aldım. İki arkadaşımla ortak aldık. Onların demesi 120 130 gelir dediler ama inanamadım. Kurbanı 13bin TL ye aldık. Köyden gelişte ayrı onun ücretide var kesimde var. Baya masraflı kurban kesmek “ Diyerek devam ediyor. “ Eskiyi bulamıyoruz eski insanlarıda bulamayız. Ben 40 sene Araştırma hastanesinde çalıştım. Eski günleri arıyorum. O hocaları arıyorum. Eski müdürleri arıyorum. Şimdikilerde iyi ama onlar ayrıydı. Yine de şimdikilerde iyi. İyi diyelim iyi olalım.” Diyerek temennilerde bulunuyor.  

“Kim kesiyorsa anlayınkı zengin”

Başka bir vatandaşımız kurban alacaklarını, 3bin TL ye hisse girdiklerini, kim kesiyorsa zengin olduğunu  belirtiyor ve ekliyor: “Aylıkları arttırdılar ama bi ekmek 3.5 lira maaş pahalandı ne oldu hiçbir şey anlamadım her şeyin fiyatı arttı. Fiyatlar arttığı için bizde yan ürünlere yöneldik. Yan ürünü al kanser ol. Bu şekilde insanları öldürmeye çalışıyorlar. İyisini alamıyorsun hep yan ürünlerine yöneliyorsun. Yan ürünler dede katkı maddeleri var onu kullandiğındada hastalıklar çoğalıyor. Bizim milletimiz  bu şekilde hasta oluyor.” Dedi.

“Maaşı olmayan kesemez”

Ev hanımı olan Nermin teyze de  kurbanlıkların çok pahalı olduğunu geçen sene daha ucuz olduğunu maaşı olmayanların kesemeyeceğini söylüyor ve devam ediyor: “Kurban kesmeyi düşünüyoruz. 10 bin TL  ye kadar almayı düşünüyoruz. Hisse girmeyi düşünüyoruz”

  Devlet memuru olan başka bir yurttaş da “Biz devlet memuruyuz. Devlet memurunuz biraz zor kurbanlık alması o yüzden kurbanımız yok bu bayram. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde almış yüzde yetmiş oranında geçen seneden fazla olduğundan alamıycaz bu bayram.” Dedi.

Haber: Ayşegül Bozkurt