Gündem Haber Girişi : 06 Ocak 2024 16:28

İlk kez ortak paylaşım yaptılar; 7 şiddetinde deprem bekliyorlar!

İlk kez ortak paylaşım yaptılar; 7 şiddetinde deprem bekliyorlar!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü yaklaşırken ülke genelinde sarsıntılar devam ediyor. Türkiye’nin en ünlü deprem bilimcileri ilk kez ortak bir karara vararak Doğu’da 7 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini açıkladılar.

 

srın felaketi olarak nitelendirilen ve 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü yaklaşırken ülke genelinde sarsıntılar devam ediyor. Türkiye’nin en ünlü deprem bilimcileri ilk kez ortak bir karara vararak Doğu’da 7 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini açıkladılar.

Türkiye Afet ve Acil Durum Başkanlığı, Deprem Araştırmaları Dairesi verilerine göre 1 Ocak 2000 ile 5 Şubat 2023 tarihleri arasında ülkemiz sınırları içerisinde büyüklüğü 4.0 ile 7.1 olan 1.952 adet deprem meydana gelmiş.

Veirlere göre deprem kuşağı üzerinde olan ülkemiz sınırları içerisinde her yıl 4.0 ve daha büyük deprem sayısı 80 civarında. Can ve mal kaybına neden olan depremlerin çoğunluğu, ülkemizin birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşanıyor.

Depremler peşi sıra geldi

Önceki günlerde Hakkari’de art arda meydana gelen 4.4 ve 4.5 büyüklüğündeki iki ayrı depremin ardından halk sokaklara döküldü. En son ise Bolu merkezde 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 7,31 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

 

 

Deprembilimciler aynı bölgeye işaret ediyor

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümü yaklaşırken Türkiye'de art arda depremler meydana gelmeye devam ediyor. Fay hatları üzerine kurulu olan ülkemizde bilim insanları ilk kez uzlaşarak ortak uyarıda bulundu.

Söylem ve tahminleriyle gündem olan dört deprem bilimci kez ortak bir kararla Hakkari için yıkıcı deprem uyarısı yaptılar. Profesörler Ahmet Övgün Ercan, Okan Tüysüz, Naci Görür ve Doğan Perinçek, Hakkari'de 7 büyüklüğünde deprem meydana geleceğini ifade ettiler.

 

 

Sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapan Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Hakkari'de 7 büyüklüğünde deprem beklediklerini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben başta olmak üzere, 4 deprem bilimci ilk kez Hakkari'de M7 dolayında bir deprem beklendiği konusunda uzlaştılar: Yerfizikçi Prof. Dr. Övgün Ercan ile Yerbilimciler: Prof Dr Okan Tüysüz, Prof Dr Naci Görür, Prof Dr. Doğan Perincek. Hakkari kentsel dönüşüm önceliği almalı."

 

 

Nesrin DEMİR