Şehir Gündemi Haber Girişi : 17 Mayıs 2024 22:53

Kitap dünyası Erzurum'da buluştu

Kitap dünyası Erzurum'da buluştu
Erzurum'da 9. Kolordu Bölge Bando Komutanlığı ve Hafif Müzik Orkestrası, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında konser verdi.

Pandemi ve 6 Şubat depremi nedeniyle iki yıldır iptal edilen 6’ncı Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde açıldı. Kitapseverlerin heyecanla beklediği fuar, 26 Mayıs’a kadar ziyarete açık olacak.

Düzenlenen açılış törenine İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile Genel Sekreter Zafer Aynalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı,  İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, AK Parti İl Başkanı Selami Küçükoğlu, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Zafer Aynalı, “Bugün burada sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz. 50 bin metrekare bir fuar alanı üzerine kurulu fuar merkezimizin 25 bin metrekare kapalı alanı bulunmakta. Söyleşi,  konferans salonlarımızla çok fonksiyonel bir merkez. Kent merkezimizden fuara da  sürekli olarak ücretsiz ulaşım sağlıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, “Okuyabilmenin en önemli kaynağı da kitap tutkunu olmamız lazım. Bir vesile kitapları da yayınevlerini şehre getirerek burada onlara hazır yayınevlerinin kitaplarını sunmamız gerekiyor. İlk göreve başladığımız günden itibaren çadırda başlattığımız bu kitap fuarlarını hamdolsun şimdi muazzam bir tesiste yapmanın gurur ve kıvancını yaşıyoruz. Pandemi ve deprem dolayısıyla iki yıl yapamadık ama bu sene şehrimizi kitapla buluşturuyoruz” diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Selami Altınok, “Erzurum belki de 81 vilayet içerisinde okuma günleri yapılan, hafta içerisinde farklı zamanlarda farklı toplulukların bulunduğu kitap üzerine oturup düşündüğü, tartıştığı ender şehirlerden bir tanesi. Kadim geçmişi bulunan bir şehre böyle bir kitap fuarı yakışır” ifadelerini kullandı.

En önemli sermaye donanımlı insan

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de ülkelerin en önemli sermayesinin iyi yetişmiş insanlar olduğunu dile getirerek,  “Şehrimizdeki kültür ve sanat hayatında çok önemli etkinliklerin planlanması, özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın kitapla buluşması, yazarlarımızla bir araya gelmesi son derece kıymetlidir. Günümüzde ülkelerin en önemli sermayesinin iyi yetişmiş, donanımlı insan gücü olduğu herkesçe bilinmektedir. Dünya tarihinde söz sahibi olmuş ülkelerin temel özelliğine baktığımızda ortak noktalarının kitaba, bilgiye verdikleri önem olduğunu görmemiz mümkündür. Okumak insanın hayal dünyasını genişletir, sözcük dağarcığını artırır, insana bilgi ve birikim kazandırır” dedi.

Sadece kılıçla değil ilimle de Anadolu’ya geldik

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ise, Türk tarihinin sadece savaş destanlarıyla değil ilim ve sanat destanlarıyla da dolu olduğunu vurgulayarak,  “İçinde Erzurum geçip de üzüleceğimiz, mahcup olacağımız bir iş olmuyor hamdolsun. Erzurum varsa, Erzurumlu varsa çok kıymetli hatıralar oluyor. Kültürel faaliyetlerinin ülkemiz için, bölgemiz için, gençler için ne kadar kıymetli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bin yıldan beri bu topraklardayız. Sadece kılıçla değil kalemle, defterle, ilimle, mimariyle buralarda olduk. Bu milletin dönüp arkaya baktığımızda ilim ve sanatı, savaştaki zaferlerinden, destanlarından çok daha fazla. İlimle sanattaki kahramanlıkları savaş ve zafer destanlarından çok daha fazla. Her kitap kıymetli medeniyetimize atılan imzadır. Küçük imzadır, büyük imzadır. Ama her imzanın kıymeti bu tarihte mutlaka vardır” diye kaydetti.

Manolya BULUT -Pusula Gazetesi

HABER MERKEZİ