KÜLTÜR YOLUNDA “TARİHE YAZILAN ERZURUMLU KADINLAR” ANLATILDI.

 

Erzurum'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Palandöken Kültür Yolu Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Kentte 27 Ağustos'a kadar sürecek festivalde, sergiden tiyatroya, el sanatlarından, söyleşiye, konserden çocuk etkinliklerine, film gösterimlerinden söyleşilere yüzlerce etkinlik halkla buluşuyor.

         Kültür Yolu Ferstivali çerçevesinde Erzurumlu Yazar Zekiye Çomaklı’nında TARİHE YAZILMIŞ ERZURUMLU KADINLAR konulu söyleşisi yer alıyor.

         Çomaklı “Tarihte düşünce yapıları, ileri görüşlülükleri, zekları ve özgüvenleri ile kendilerinden sonraki nesle öncülük eden gerek yurdumuzda gerek şehrimizde isimleri ve hikâyeleri unutulmuş sayısız kadınımız var. Ancak biz önce kendi değerlerimizi ortaya çıkarıp onları tanıyıp tanıtmalıyız ki diğerlerine de sahip çıkalım. Erzurum’da tarihe yazılmış kadınları attıkları adımlar ile hem kadınlara hem erkeklere ilham vermiş vermeye de devam edecektir. Dünya üzerinde de Mama Hatundan, Hüdavent Hatuna, Bolugan Hatundan Nene Hatunlara onlarca ilki başarmış hatunlar gibi, Ataerkilliğin egemen olduğu toplum yapısında yaptıkları ilkler sayesinde toplum üzerinde büyük değişikliklere neden olan pek çok kadın var ama ben önce kendi tarihimizde ki kadınlarımızı, büyüklerimizi tanımayı görev olarak görüyorum. Bu vatanı, babaları, eşleri oğulları ile omuz omuza koruyup bize armağan eden, gurur duymamız gereken büyüklerimizi araştırmayı, tanıyıp tanımayı görev olarak görüyorum. Allah onlardan razı olsun. Dedi.

         “Tarihe Yazılmış Erzurumlu Kadınlar” sunumun ardından “Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma” nında sunumu yapan Çomaklı “devletin bağladığı maaşın kuruşuna dokunmadan Kızılay’a bağışlayan Kara Fatmanın savaşta kendi askerlerine pişirdiği ve sonradan Erzurum Kızılay’ı tarafından pişirilen  KARA FATMA ÇORBASI olarak tanınan çorbayı katılımcılara ikram etti. Ardından kitaplarını imzalayan Çomaklı’ya Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilisi plaket takdim etti.

 

        

        

  • 3 / 1 	KÜLTÜR YOLUNDA “TARİHE YAZILAN ERZURUMLU KADINLAR” ANLATILDI. 0

  • 3 / 2 	KÜLTÜR YOLUNDA “TARİHE YAZILAN ERZURUMLU KADINLAR” ANLATILDI. 1

  • 3 / 3 	KÜLTÜR YOLUNDA “TARİHE YAZILAN ERZURUMLU KADINLAR” ANLATILDI. 2