Sağlık Haber Girişi : 30 Eylül 2022 22:06

MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

Meme Kanseri dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde bir yılda yaklaşık 19.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır ve her 4 kadın kanserinden birisi meme kanseridir. Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az sıklıkla görülmekte olup tüm meme kanserlerinin %1’inden azı erkeklerde izlenmektedir.

Geçmişte ancak ileri evrelerde yakalanan meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen “Kanser Kontrol Programları” sayesinde erken dönemde tespit edilebilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin tedavileri daha başarılı olmakta, kişilerin yaşam kalitesi önemli ölçüde artmakta ve meme kanserine bağlı ölümler engellenebilmektedir. Kanser Kontrol Programları ile meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri için ‘ücretsiz’ tarama hizmeti verilmekte ve kanserden korunma konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı olup bu ayda meme kanserinden korunma ve erken tanısının konulabilmesi için taramanın önemi anlatılmaktadır. İlimizde de bu kapsamda çalışmalar yürütülmekte olup eğitimler, etkinlikler düzenlenmektedir. İlimizin farklı bölgelerinde parklarımızda pembe kurdeleler ile renklendirmeler yapılacak, bilgilendirme amaçlı stantlar kurulacaktır. Çifte Minareli Medrese pembe ile renklendirilecektir.

1-2 Ekim tarihlerinde meme kanserine dikkat çekmek ve taramanın önemini anlatmak amacıyla Havuzbaşı Kent Meydanında Mobil KETEM (Kanser Tarama Aracımız) ile tarama yapılacak ve halkımızı bilgilendirmek için standımız olacaktır. Halkımızı taramalarını yapmak ve bilgilendirmek için meydanda bekliyor olacağız.

Ücretsiz taramalarla ilgili bilgilendirme ve danışmanlık için Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) başvurabilirsiniz.