Gündem Haber Girişi : 18 Ocak 2023 15:25

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “F-16 Tedarikinin Olumlu Şekilde İlerlediğini Takip Ediyoruz”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “F-16 Tedarikinin Olumlu Şekilde İlerlediğini Takip Ediyoruz”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

 

ABD'den F-16 tedarikine ilişkin soru üzerine Bakan Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'de mevkidaşı ile görüşeceğini belirterek, "Geldiğimiz noktada konunun olumlu bir şekilde ilerlediğini takip ediyoruz. Gerekli bilgileri alıyoruz. ABD Savunma Bakanı ile yakın iş birliğimiz devam ediyor. Heyetler arası ve ikili görüşmelerde kendilerine bir an önce olumlu ve somut bir şekilde sonuçları beklediğimizi ifade ettik. Bu istikamette ilerliyoruz. Birtakım tahditler vardı onları da kaldırdılar. Zaten bizim tahditli bir şekilde alışverişi kabul etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirdiği temaslara ilişkin soru üzerine Bakan Akar, "Olumlu, yapıcı ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Savunma sanayisi, askerî eğitim iş birliği ve diğer birçok alanda iş birliği yapma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Oradan da olumlu sonuçlar bekliyoruz." yanıtını verdi.

Daha önce Türkiye'ye geleceği açıklanan İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un ziyaretine ilişkin soru üzerine Bakan Akar, "Planlama var, süreci takip ediyoruz, gelişmelere göre bu belirlenecek." dedi.

Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini belirten Bakan Akar, Haziran ayında Madrid’de imzalanan muhtırayı hatırlattı. Bakan Akar, “İsveç ve Finlandiya’nın memorandumdaki taahhütlerini bir an önce yerine getirmelerini bekliyoruz." dedi.