Gündem Haber Girişi : 01 Mayıs 2024 15:20

Tavuk fiyatlarına Bakanlık neşteri

Tavuk fiyatlarına Bakanlık neşteri

Ramazan ayında yüzde yüze yakın zamlı tavuk etini tüketen vatandaşın feryadını duyan Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatına sınırlama getiren Bakanlık, fahiş fiyat uygulayan 8 firmaya ceza yağdırdı. Tedarikçiler bir hafta içerisinde tavuk fiyatlarının yarı yarıya düşmesi gerektiğini öne sürdü.  

 

Ticaret Bakanlığı, tavuk etinde son 5 ayda yaşanan fiyat artışları nedeniyle düğmeye bastı. Fiyat artışına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak için çalışma başlatılırken kanatlı et ihracatına kısıtlama getirildi.

Tavuk eti ihracatı 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yılsonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Öte yandan tavukçuluk sektöründe fahiş fiyat uygulayan 8 firmaya da para cezası uygulandı.

Bakanlıktan açıklama geldi

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi : "Bilindiği gibi, kümes hayvancılığı ve beyaz et sektöründe dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer alan ülkemizde, yıllardır süregelen üretim ve ihracattaki doğru politikalar ile mevcut üretim hacmine ulaşılmış, sektör uzun yıllardır iç talep ile yurt dışı talebi bir arada karşılayabilecek kabiliyeti muhafaza etmiştir.

"Riskler fiyat endeksinde yukarı yönlü eğilim oluşturdu"

Son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel riskler, küresel gıda fiyat endeksi üzerinde yukarı yönlü bir eğilim oluşturmuş ve özellikle temel tarım ürünlerinde ülkelerin iç piyasa arzını koruma faaliyetlerini ortaya çıkarmıştır. Buna bağlı olarak, muhtelif ürünler ile birlikte ülkemizde de tüketim açısından en önemli hayvansal protein aracı olan kümes hayvancılığı ürünleri de 2023 yılının Mayıs ayı içerisinde İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine alınmıştı.

Bununla beraber, 2024 yılının ilk aylarında tavuk eti fiyatlarındaki artış hızının genel enflasyonun, yem ve enerji gibi maliyet kalemleri ile döviz kurundaki aylık fiyat değişimlerinin çok üzerine çıktığı gözlemlenmiştir. Bu durum, söz konusu ürün grubunda olağan piyasa şartlarının dışına çıkıldığını ve olağan fiyatlama davranışlarının bozulduğunu göstermiştir.

"İhracata yönelik düzenlemeler yapılması gerekliliği ispat etti"

Fiyat oluşumları izlenirken üretim ve ihracat gelişimleri analiz edilmiş, iç ve dış talepte muhtemel senaryolar titizlikle tetkik edilmiş, ilgili kamu kurumları ve sektörel kuruluşlar ile istişareler gerçekleştirilerek, üretim, tüketim, dış ticaret ve fiyat oluşumları kapsamında detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Tüketim alışkanlıklarındaki ve iç talepte yaşanan değişimlerin, spekülatif fiyat yükselişlerini beraberinde getirdiği görülmüştür. Yapılan analizler iç piyasada tüketici refahının korunabilmesi için arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesini teminen, söz konusu ürün ihracatına yönelik bir takım düzenlemeler yapılması gerekliliğini ispat etmiştir. Bununla birlikte, sektörde ölçek ekonomisinin sürdürülebilmesi, iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına sebebiyet vermemesi ve yoğun çabalar ile kazanılan ihracat pazarlarının korunabilmesinin de ülkemizin ekonomik menfaatleri açısından önemli olduğu değerlendirilmiştir."

Kırmızı et alamayanlar beyaz ete yöneldi

Sektör temsilcileri ise kırmızı et ücretini karşılayamayanların beyaz ete yöneldiğini bunun da son zamanlardaki fiyat artışına etkisi olduğunu belirtiliyor. Etin sık tüketildiği Ramazan ayında da kırmızı et fiyatları art arda yükselince vatandaşlar beyaz ete yönelmişti.

Yarı yarıya düşmesi gerek

Özellikle Ramazan ayında tavuk eti fiyatları zirve yapmıştı. Bakanlığın uygulamasıyla birlikte ihracatın sınırlandırılmasının fiyatları düşürmesi bekleniyor. İhracat kısıtlamasından dolayı tavuk ürünleri iç pazara yönlendirilirken, piyasada yaşanacak rekabet ve kanatlı etin çabuk tüketilen bir ürün olması nedeni ile fiyatların düşeceği belirtildi. Tedarikçiler son gelişmelerle birlikte bir hafta içerisinde fiyatların yarı yarıya düşmesi gerektiği görüşünü savunuyor.  

Manolya BULUT /Pusula Gazetesi

 

 

HABER MERKEZİ