Gündem Haber Girişi : 13 Mart 2023 09:45

Türkiye'de Şap Hastalığı Allarımı 

Türkiye'de Şap Hastalığı Allarımı 
Ramazan ayı öncesi Türkiye'de Tedirginlik Türkiye'nin 81 ilende Şap allarımı uyarısı Bakanlıktan 'şap virüsü' açıklaması: İkinci bir duyuruya kadar yasaklandı! Vatandaşların dikkatine.

 

 Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığının yayılmasını önlemek için bir dizi karar açıkladı. Buna göre ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliği durdurulurken, Erzurum'da bulunan Avrupa'nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı da kapatıldı

Bakanlığın Açıklaması

"Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.


Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır.

Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır..

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından SAT-2 serotipi şap hastalığının yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığını, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulduğunu bildirdi..

"Ülkemiz genelinde Şap Virüsünün Sat-2 suşu hızlı bir yayılım göstermektedir. Bu sebepten dolayı, Bakanlığımızca Ülkemiz genelinde kesim, ithalat ve ihracat haricinde, tüm çift tırnaklı hayvan hareketleri ikinci bir duyuruya kadar yasaklanmıştır. Bu kapsamda yasağa uymayanlar hakkında 5996 Sayılı Kanun’un 36. Maddesi a) bendine (4.üncü maddenin birinci fıkrasının (B) bendine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 46.159 Türk Lirası idarî para cezası verilir), ayrıca 5996 Sayılı Kanun’un 36. Maddesi e) ve f) bendlerine göre idari işlem uygulanacaktır. Yetiştiricilerimize ve hayvan ticareti yapan vatandaşlarımıza önemle duyurulur" denildi.