Yaşam Haber Girişi : 19 Eylül 2022 10:10

ZAMLARA TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

ZAMLARA TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Erzurum’da yurttaşlar, her şeyden kısmalarına rağmen ay sonunu getiremediklerini, yarı aç yarı tok yaşadıklarını dile getirdiler.

Her gün yeni zamlarla uyanırken geçim derdi ülkenin en çok konuşulan meselelerinden biri oluyor. Erzurum’da da gelirlerinin giderlerini karşılayıp karşılamadığı zamanların hayatını nasıl etkilediğini sorduğumuz yurttaşlar, her şeyden kısmalarına rağmen ay sonunu getiremediklerini, yarı aç yarı tok yaşadıklarını dile getirdiler.

“KISMAMIZA RAĞMEN AY SONUNU GETİREMİYORUZ”

Emekli Öğretmen Lale Tugay Kızıltunç (62) torunlarına bir hediye dahi alamadığını anlatıyor ve ekliyor; “Önceden böyle değildi rahat bir hayat sürüyorduk en azından.” Standart bir hayatları olduğunu anlatan Toprak, şimdi ise çok zorlandıklarını dile getiriyor. Elektrik, su, doğal gaz faturalarının, vergilerin çok ağır olduğunu ifade eden Toprak, “Bunlar bizi bayağı etkiliyor. 10 yıl önce böyle değildi. Eskiden markete girdiğimde 2 kilo aldığım şeyi şimdi yarım kilo alıyorum. Yaşam standartlarımızı çok kısıtladık. Buna rağmen ay sonunu getiremiyoruz. Eskiden market ve bakkallardan veresiye alınıyordu şimdi o da yok verse batar çünkü”  diyor.

“GİTTİKÇE FAKİRLEŞİYORUZ”

Gittikçe fakirleştiklerini anlatan Kızıltunç, “Asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam yapılması gerekiyor. Bu zamlar karşılığında devletin bize el atması gerekiyor. Kira yardımı olabilir, elektriklerden vergi alınmasın, asgari ücretliden vergi kesilmesin emekliyi de düşünsünler. Bütün vatandaşları düşünsünler özellikle işsizleri onları görünce yüreğimiz sızlıyor. Elimizden bir şey de gelmiyor. Önceden yardıma ihtiyacı olan insanlarla bir şeyler paylaşıyorduk şimdi bunu bile yapamıyoruz. Saray’da yaşamak çok kolay her şey bedava iki, üç maaşla geçinen anlamaz. Yandaşlarına sunduğu olanakları basından, çevremizden duyuyoruz. Bu insanlar neyden etkilenecek olan biz vatandaşa oluyor. Bakın insanlara akşama kadar bomboş oturuyor eve gitse doğal gaz yakacak ne yapsın sokakta geziyor iş yok güç yok” diyor.

“YARI AÇ YARI TOK YAŞIYORUZ”

Konuşmaya bile gerek yok ortam nasıl herkes görüyor diyerek söze başlıyor Esra Uğur (54) geçimini sağlamada zorlandığını dile getiriyor ve şunları anlatıyor: “2 bin lira bile olmayan emekli maaşı alıyorum. Kiram 1000 TL faturalar derken geçinemiyoruz. Yarı tok yarı aç yaşıyoruz. İyi biri devletin başına gelsin, zamlar artık olmasın. Kimsenin fakiri fukarayı düşündüğü yok, ezilen yine biz oluyoruz zengine bir şey olmuyor. İnşallah çok güzel olacak”  diyerek umudunu dile getiriyor.

“BU GİDİŞİ VATANDAŞ DEĞİŞTİRİR”

Marketin manav reyonundan alışveriş yaparken konuştuğumuz Hakan Kaba ticaret yaparak geçimini sağlıyor, zamların geçinmelerini etkilediğini söyleyip, sattığı malı ikinci gün  yerine koyamadığından bahsederek, “Domates 10 liraysa yarın 20 lira oluyor. Esnaf olarak durumumuz kötü bankalarla ilişkimiz tamamen kesildi. Bu gidişi ancak vatandaş değiştirir hükümet ülkeyi yönetemiyor. Fakir halk geçinemiyor bir zümre hayatını sürdürürken halk evine ekmek götüremiyor” dedi.

"ZAMLAR VATANDAŞA YANSIYACAĞI İÇİN YAPAMIYORUZ"

Erzurum’da taksicilik yapan Serdar Taşdemirler  (49) aylık gelirinin giderlerini karşılayamaz olduğunu belirterek “Yalnız başımıza yaşamıyoruz. Herkesin de öğrencisi var, herkesin ödemesi gereken faturaları var, vergiler var. Karşılamıyor… Karşılamamasının sebepleri de ortada; işimiz var aslında ama işsiziz.” Diyor.  Zamların hayatlarını olumsuz etkilediklerini söyleyen Taşdemirler, “Alım gücümüz kalmadı. 5-6 yıl önceki yaşam standartlarının üzerine çıktık ama ticari hayatımız da 5-6 yıl geriden geliyor. Kazancımız da şu dönemde ki giderlerimizi karşılamıyor. Döviz günbegün artıyor. Bizim yapacağımız zamlar da vatandaşa yansıyacağı için yapamıyoruz. Yetişemiyoruz… Sadece; mazot, teker, yağ, arabanın parçası, kılık kıyafet, yeme-içme her yerde zam karşımıza çıkıyor. Bir insanın evindeki giderlerinin 300-500 lira gideri varken şimdi 3 bin lirayı buldu. İnsanlar zor durumda. Tuzu kuru olanlar bunu anlamıyor. Biz de ne kadar söylesek az!” diye konuşuyor. Taşdemirler, bu durumdan çıkabilmek için devletin hukuk devleti, güvenilir bir devlet olması gerektiğini söyleyerek, “Bulunduğumuz ülkenin güvenilir bir hale gelmesi lazım. Yatırımın, üretimin olması lazım. Bunun için de bu güvenilirliğin sağlanması lazım” diye belirtiyor.

“ESNAF OLARAK MAĞDUR DURUMDAYIZ”

Başka bir Taksici Esnafı Muhammed Koçak (23) birkaç yıl öncesinde durumlarının iyi olduğunu ancak şu an esnaf olarak mağdur durumda olduklarını belirtiyor ve ekliyor: “Mazot 28 liraya geldi. Her gün  vergilere yüzde 30-35 zam geliyor. Esnaf için çok kötü bir durum. Şu an her şey dövize bağlı. Kur arttıkça geçim standartları da düşüyor. Bu esnaf için de memur için de herkes için de geçerli.”

“HER ŞEYE ZAM GELİYOR”

Emekli olan Eray akgül de her şeye sürekli zam geldiğini söylüyor ve devam ediyor: “Her şeye zam geliyor bir şey alamıyoruz. Gelirimiz giderlerimizi karşılamıyor. İstediğimizi alamıyoruz. Hükümetin  bir an önce gitmesini istiyoruz.”

“ŞAŞIRDIK KALDIK”

Daha önce çiftçilik yapıp hayvancılıkla uğraştığını belirten başka bir yurttaş da “Şimdi çiftçilik de hayvancılık da ölü. Boştayım şimdi. Burada iş yok güç yok. Fabrika yok bir şey yok. Ben 6-7 nüfusa bakıyorum. Nasıl bakacağım? Zor durumda kalınca ne yapacağım? Ekmek alamaz duruma geldik. Şaşırdık kaldık” diye konuşuyor.

Haber: Ayşegül Bozkurt