Şehir Gündemi Haber Girişi : 08 Mayıs 2024 13:08

100. yılında 100 yıllık oyalar görücüye çıktı

100. yılında 100 yıllık oyalar görücüye çıktı

Erzurumlu yazar Zekiye Çomaklı kişisel koleksiyonu olan “100 yılda 100 yıllık Anadolu Oyaları’ adlı sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Galerisinde açılan serginin açılışını ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Demirci gerçekleştirdi.

 

Zekiye Çomaklı kişisel koleksiyonu olan “100 yılda 100 yıllık Anadolu Oyaları’ adlı sergisini açtı.

 

 

100’ün üzerinde oya ve el sanatı eserin yer aldığı koleksiyon için konuşmasında oyaların önemine değinen Çomaklı "Geçmişi günümüze taşıyan Türk kültürünün alt yapısını oluşturan halk kültürünün en zengin bölümünü el sanatları oluşturur. Anadolu kadını hiç bir eğitim almadan yaşamın içinden esinlenerek yüreğinden geçenleri el emeği göz nuru ile yoğurup harmanlayarak yüksek bir zevk ürünü ortaya çıkarmıştır. Bunları geleceğe taşımakta bizlerin asli görevleri arasında olmalıdır. Tamamı şahsıma ait olan oyaların en yenisi 45 yıllık en eskisi 100 yaşındadır. Naylon ipliklerini icat edilmediği dönemlerde Bursa’dan ve Balıkesir’den getirilen ibrişimler ile çalışılmış oyalar bizi geleceğe taşıyan en önemli belgelerimizdir. Çünkü Anadolu Kadını anlatamadığı duygularını, anlatmak istediği zaman kelimelerin yetmediği yerde oyaları devreye sokmuş.” diye konuştu.

 

Her oyada farklı mesaj

Oyaların hikâyesini de değinen Zekiye Çomaklı, “Kaynanası ile arasının açık olduğunu anlatmak isteyen gelin,  başına “kaynana dili” oyasını, hamile gelin “müjde oyasını”, nişanlı kız “pembe sümbül oyasını”, âşık olan genç kız “mor sümbül oyasını”, eltisi ile bozuşmuşsa “elti küstüler ya da elti eltiye küstü oyasını”, mutsuz olan gelin “çarkıfelek oyasını”, çok güzel olduğunu vurgulamak isteyen kız ve yeni gelin “cihan yandı oyasını” vs. takarlar. Baş bağlama şekli bile farklı mesajlar içerir” dedi.

 

Sergi açılışına Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Şafak Çomaklı, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Ali Çakal, THM sanatçısı Nurullah Akçayır, Albay Ertuğrul Ertugay, BBP İl Kadın Kolları Genel Başkanı Dilek Keskin ve yönetimi, Türkiye Kadınlar Kültür ve Dayanışma Birliği Başkanı Ayşe Serap Şahiner, Türkiye İlahiyatcılar Birliği Vakfından Nurten Ceceli ve üniversite hocaları ile öğrenciler katıldı.

 

 

 

Şeyma TAHİR