Asayiş Haber Girişi : 31 Ocak 2023 16:11

Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Uyuşturucu ile mücadelede yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi ve birimler arası koordinasyonun artırılması amacıyla düzenlenen “Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Antalya’da düzenlendi. 

Toplantıya ayrıca; İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Org. Arif Çetin, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Dr. İbrahim Hakkı Seydioğulları, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, İl Jandarma Komutanı Tarık Hekimoğlu ve 81 ilimizde görevli Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürleri katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2018 yılında Türkiye'de uyuşturucu ile ilgili ihbarların sayısının 262 bin olduğunu aktararak, "Bizim için ihbar kıymetlidir. 2018'den itibaren ‘Açıkkapı’ uygulaması da dahil olmak üzere ‘112’ sistemini tüm Türkiye'de dijital sisteme geçirdik ve bu sayede operasyon sayımız arttı. 2022 yılında yüzde 44 düşüş ile ihbar sayısı 146 bine gerilemiş durumda. Demek ki sokaklarda mücadele güçlü bir şekilde yapılıyor ki ihbar sayısı gün geçtikçe azalır bir noktaya geldi." dedi.


Bakan Soylu, Antalya, Erzincan, Isparta ve Ordu'da eş zamanlı Kökünü Kurutma Operasyonları gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Türkiye'nin uzun yıllardır büyük mücadeleler içerisinde olduğunu dile getirdi ve "Bir taraftan da ülkemizde önleme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bunda da Cumhurbaşkanımız riyasetinde bütün kurumlarımız arasında büyük bir birliktelik söz konusudur. Bugün tutuklamalar 36 binden 122 bine çıkmıştır.” dedi. 

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadeledeki başarısı hakkında konuşan Soylu, "Dünyanın tamamını izliyoruz. 15 Temmuz'dan sonra uyuşturucu arzı ile ciddi mücadele verdik. 2020 yılında tüm Avrupa ülkeleri 5,1 ton eroin yakalamışken Türkiye tek başına 13,4 ton eroin yakaladı. 2021 yılında ise bu rakamı 21 tona çıkardık. AB ülkeleri 4,7 milyon tablet ekstazi yakalamışken Türkiye tek başına 11,1 milyon ekstazi yakaladı. Avrupa ülkeleri 2,8 milyon kenevir bitkisi yakalamışken Türkiye tek başına 115 milyon kök kenevir bitkisini 1 yılda yakaladı." ifadelerini kullandı.
Süleyman Soylu, “Avrupa'nın ve Amerika'nın yaptığı en büyük tehlike, talebi sürekli olarak artırmaktır. Bu büyük bir tehdittir ve bizim için de bir tehlikedir. Bunu bir kültür haline getirmeye çalışıyorlar. Avrupa’da yakalamalar neden bu kadar az? Demek ki kullanımına izin veriyorlar. Amerika'da kullanımına izin verdikleri için milyonda 324 kişi, Norveç'te 89, Almanya'da 29, bizde ise 4.7 kişi hayatını kaybediyor. 2022'de bu rakamı 4.5'in altına düşüreceğiz. Gelişmiş batı ülkeleri uyuşturucu mücadelesinde havlu atmışken; biz madde bağlantılı ölümlerde 2012'de 941 olan ölüm sayısını metamfetamine rağmen geçen yıl 270'e, bu yıl da 250'nin altına getirmiş durumdayız. Metamfetaminin rotasını değiştirdiğimiz andan itibaren Türkiye'de uyuşturucuya bağlı ölümlerin sayısı 100’ün altına inecektir.” ifadelerini kullandı. 
 

Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısında konuşan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş da “güvenli bir ülkenin inşası ancak ve ancak geleceği güvence altına almakla mümkündür” anlayışıyla hareket eden Türk Polis Teşkilatının, suç ve suçluyla mücadelede önleyici tedbirleri esas alarak hareket ettiğine vurgu yaparak, “Hiç şüphesiz ki suçu önlemek, suçla mücadelenin ilk adımıdır. Narkotik maddeler ve buna dayalı suçlar, sadece satan veya kullanan bireyi etkilemez; ortak geleceğimizi de tehdit eder. Bu nedenle uyuşturucu ile mücadelede gösterdiğimiz genel gayretin yanı sıra özellikle genç nesli koruma hassasiyetiyle hareket ederek bu suçun tüm etkilerine yönelik çözüm üretmekte ve kurumlar arası iş birliği yapmaktayız.” dedi.

Mehmet Aktaş, “Gençlerimizi tehdit eden bu illete yönelik son yıllarda hem operasyonel hem de yapısal manada çok ciddi başarılar elde ettik. Narkotik madde imal ve ticaretinden elde edilen suç gelirine büyük darbeler indirerek aynı zamanda terörizme de finansman sağlayan bu kirli ağı çökertmede oldukça önemli mesafeler kat ettik. İllerimizde seri halde yaptığımız ‘Kökünü Kurutma Operasyonları’ başta olmak üzere, satıcı ve kullanıcılara yönelik çok boyutlu saha baskısı ile uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aktaş, “Narkotik suçlarla mücadelede Emniyet Teşkilatı olarak sadece operasyonel faaliyetlerle yetinmiyor, ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ projemiz başta olmak üzere yine uygulamaya koyduğumuz birçok proje, faaliyet ve eğitim çalışması ile toplumsal bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Çok daha etkili bir sonuç için Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü birimleriyle de bu mücadelede ortak hareket ediyoruz. Bu birlikteliğimizin sonucunda da çok iyi neticeler elde ediyoruz.” dedi.

Emniyet Genel Müdürü Aktaş, “Her alanda olduğu gibi bu mücadelemizde de verdikleri çok büyük destekle bizlerin en büyük cesaret ve güç kaynağı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza tüm teşkilatım adına şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca tereddütsüz bir şekilde, bir gram bile uyuşturucunun izini süren ve bu kirli işi yapanlara göz açtırmayan her bir mesai arkadaşıma gönülden teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısının açılışı, hatıra fotoğrafı çekimin ardından son buldu.